När barnen på Hisingstorpsskolan i årskurs 3 skulle åka på skolresa till Visingsö förra veckan skickade rektorn ut ett papper till föräldrarna om att all fotografering var förbjuden.

Fakta: Hisingstorpsskolan

Hisingstorpsskolan är en grundskola i västra Jönköping med elever från förskolan till årsku..

Fakta: Hisingstorpsskolan

Hisingstorpsskolan är en grundskola i västra Jönköping med elever från förskolan till årskurs 6. På skolan går det 435 elever. Tillförordnad rektor är Catharina Bergelin.

– Bilderna från barndomen med klasskompisarna är bland det första jag skulle rädda vid en brand. Jag tycker det är tråkigt att mina barn inte ges möjlighet att ta bilder på skolresan, säger en förälder.

"Stängt samhälle"

Föräldern har varit i kontakt med rektorn och diskuterat förbudet. Då framkom det att det är fotoförbud på hela skolan och att det även gäller skolavslutningen.

– Jag undrar var det ska sluta. Först skolresan, sedan skolavslutningen och lucia. Vi får ett stängt samhälle.

Skolans rektor, Catharina Bergelin, tycker att det är nödvändigt med ett förbud eftersom elever och föräldrar kan lägga upp bilder i sociala medier och på så sätt riskera att någon bli kränkt.

– När barnen är i skolan är skolan ansvarig. Barnen måste få känna sig trygga i här och vi följer den lagstiftning som finns, säger hon.

På fredag är det skolavslutning, är det ett fotoförbud även då?

– Ja, även om det kanske är en praktisk omöjlighet att stoppa all fotografering. Det är ett dilemma. Vi har föräldrar som inte vill att deras barn ska vara med på foton alls.

Rådgjort med jurist

Catharina Bergelin vet att en del föräldrar tycker att förbudet är fegt men säger att skolan rådgjort med en jurist innan beslutet togs.

– Jag förstår att elever tycker det är roligt att ta bilder. Samtidigt är det inte så roligt när skolan anmäls av skolinspektionen efter att någon blivit kränkt. Jag tror att alla skolor diskuterar de här frågorna.