LÄS MER: Flera bilinbrott i Bankeryd

LÄS MER: Ännu en drabbad bilägare

LÄS MER: Ny kupp mot BMW-ägare

Stölderna av krockkuddar ur personbilar har ökat rejält i Sverige. Jämfört med samma period i fjol har stölderna fördubblats under den första delen av året. I Jönköping rör det sig om runt 20 stölder från BMW-bilar bara i mars.

Fakta: Så skyddar du din bil

Parkera bilen: på ett upplyst ställe eller i garage.

Förvara bilnycklar: på ett säkert..

Fakta: Så skyddar du din bil

Parkera bilen: på ett upplyst ställe eller i garage.

Förvara bilnycklar: på ett säkert ställe, lägg dem inte alldeles intill ytterdörren.

Har du en så kallad key-less bil: förvara nycklarna i en plåtburk. Då förhindrar du att någon kan fånga upp nyckelsignalen och lura bilen att tro att nyckeln finns intill/i bilen.

DNA-märk dina bildelar: dekal kan fås via stöldskyddsföreningen.

Källa: Polisen

Nationellt har främst ägare till premiumbilar av märkena Audi, BMW och Volvo drabbats. Enligt polisen arbetar ligorna över hela landet, men framförallt har bilägare i storstadsområden drabbats.

— De åker runt i landet och plockar till sig det de behöver. De har beställningar på vilken typ av utrustning de ska stjäla, ofta handlar det om krockkuddar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp.

Även rattar, instrumentpaneler, aluminiumfälgar och backspeglar stjäls ur bilarna.

"Stort behov"

Polisen tror att utrustningen säljs vidare på andrahandsmarknader utomlands och monteras i krockskadade bilar.

— De lägger beställningar och hantverkare åker ut och hämtar det. Hantverkare i brott, kan man kalla det.

Annons

I Jönköping har stölderna gått i vågor. Först en mängd stölder i början av mars, så en ny våg några veckor senare.

— De jobbar sig fram och tillbaka över landet. De tar ett antal på en plats, sedan åker de vidare till nästa. Så småningom återkommer de ofta igen. Vissa bilägare blir drabbade flera gånger. De vet att bilarna får ny utrustning, säger Håkan Carlsson.

Han säger att marknaden för bildelarna finns i Baltikum och sydost om Sverige.

— Det finns ett stort behov till reparation av krockade bilarna. Delar till premiummärkena är väldigt dyra, därför väljer man att stjäla dem. Det handlar om att de vill tjäna pengar, inte om själva utrustningen.

Ställ in bilen

Enligt siffror från försäkringsbolagens branschorganisationen Larmtjänst, anmäldes över 646 stölder under januari och februari. Samma period förra året anmäldes 318 fall i Sverige.

Brotten utreds lokalt och i bland annat Borås har man gripit personer som har haft stulna saker som kan härledas till stölder ur bilar, enligt Håkan Carlsson.

Hur svårlösta är de här fallen?

— Jag kan inte svara på det. Tyvärr är det nog inte så hög uppklarningsprocent.

Hur skyddar man sin bil?

— Om man har garage kan man ställa bilen där. Annars kanske man kan parkera där det är upplyst och där det rör sig folk. Ha inte heller nycklarna hängande innanför ytterdörren.

BMW