Just nu råder det full aktivitet i Saabs nya anläggning i Huskvarna. Efter tre års bygge var anläggningen på fredagen klar för invigning och det var festlig stämning när Håkan Buskhe och Håkan Sörman klippte invigningsbandet.

– På 1950-talet kom Saab hit och med den här satsningen visar de att de är här för att stanna, säger Håkan Sörman.

Totalt jobbar 700 personer på Saab i Huskvarna och Jönköping. Av dessa jobbar 100 personer i Jönköping, Avionics systems sysselsätter 300 personer och Training och simulation sysselsätter 300 personer.

Tagit hem viktiga affärer

Håkan Buskhe tycker att det är positivt att verksamheten finns i Huskvarna och Jönköping.

– Anledningen till att Saab satsade på Huskvarna och Jönköping var för att man kände att man inte kunde rekrytera tillräckligt med folk till verksamheten i Linköping och Trollhättan. Nu finns avgörande teknik för civil verksamhet i Huskvarna och Jönköping, berättar han.

Håkan Buskhe tycker att det aldrig är bra med oroligheter i världen. Nordkorea, oroligheterna i Syrien och situationen i Mellanöstern är områden som påverkar läget i världen.

– Vi har tagit hem stora viktiga affärer på senare tid. Vi jobbar bland annat med den amerikanska armén. Vi jobbar stenhårt för att ta tillbaka den amerikanska marknaden, vilket är svårt, berättar Åsa Thegström, chef för training och simulation.

Flyga i alla väder

En av de viktigaste marknaderna för företaget är USA, Storbritannien, Nya Zeeland, Australien, Chile och Latinamerika. Även Finland och Österrike är viktiga.

Annons

– På måndag börjar Auroraövningen, vilket är den största försvarsövningen där flera länder är med, berättar Åsa Thegström.

Ronny Nykvist, chef för Avionics systems, berättar att man i framöver vill kunna vara säker på att det ska kunna gå att flyga i alla väder.

– Vi kan skapa en virtuell bild och en satellitbaserad version som vi uppdaterar med radarsensorer och sensorer som ser om det är något som rör sig på platsen. Det gör att man kan landa utan att se något, berättar Ronny Nykvist, och förklarar vidare att satsningen i Huskvarna förstås bidragit till att det nyanställt folk på senare tid.

– Drygt 65 personer har anställts de senaste ett och ett halvt åren.

Saabs anläggning på Stensholm blir länets största arbetsplats för ingenjörer.

Verksamheten startades i Huskvarna/Jönköping eftersom man hade svårt att skaffa kompetens i..

Verksamheten startades i Huskvarna/Jönköping eftersom man hade svårt att skaffa kompetens i Trollhättan och Linköping.

En tillbyggnad av verksamheten skedde 1956-1957.

Avionic systems har levererat avionik i mer än 50 år till Saabs stridsflygplan.

Landshövding Håkan Sörman och Saabs vd och koncernchef Håkan Buskhe invigde Saabs nya anläggning i Huskvarna.
Foto: Rebecca Staf