LÄS MER: Här blir det 256 nya studentbostäder

Jönköpings University och trycket på studentlägenheter är stort. Enligt Hristo Balabanov tycker studenterna att bostadsmarknaden i Jönköping är tuff och får studenterna ingen bostad här kan de inte heller plugga på högskolan.

Planen

I dag tar politikerna ställning till om de vill att detaljplanen ska ändras.

I dag tillå..

Planen

I dag tar politikerna ställning till om de vill att detaljplanen ska ändras.

I dag tillåter detaljplanen att bygga industrier men nu föreslås den ändras så att man får bygga studentbostäder.

Säger politikerna i stadsbyggnadsnämnden ja till detta på torsdag börjar arbetet med att ändra detaljplanen omgående.

Därför föreslår nu tekniska kontoret att man låter bygga 300 studentlägenheter i fyra lägre längor i sluttningen ovanför Hedin Bil. Området ligger längs med Tallörtsbacken innan bostadsbebyggelsen. Varje lägenhet blir på cirka 32 kvadratmeter och eftersom de byggs i sluttningen får lägenheterna en fin utsikt över Jönköping.

— Det är ett jättebra förslag, vi behöver fler studentlägenheter, säger kommunalråd Carin Berggren (M) som tror att man kan bygga lägenheterna med ett tillfälligt bygglov på tio till femton år.

LÄS MER: Högskolan har stora planer

Annons

Det är Jönköpings kommun som äger marken och området ligger nära A6 köpcentrum och Länssjukhuset Ryhov. Delar av marken har tidigare använts till kolonilotter. I översiktsplanen är marken, som är på två hektar, markerat som ett nytt område för bostäder och verksamheter.

Hristo Balabanov säger att de flesta studenter vill bo så nära högskolan som möjligt.

— Men man får vara glad över att man får någonstans att bo överhuvudtaget, bostadsmarknaden är tuff i Jönköping säger han.

Han beklagar att kommunen inte antog Tositos och Vätterhems förslag att bygga enbart studentbostäder på parkeringsplatsen bredvid högskolan. I stället valde tekniska nämnden nyligen att låta Castellum och Brandtornet bygga hyreslägenheter där.

Stadsbyggnadskontoret föreslår politikerna i nämnden att säga ja till planbeskedet för området på sammanträdet i dag.

LÄS MER: Då kan du hitta studentbostad i Jönköping