Det har gått några dagar sedan Leksand chockade hela Örnsköldsvik och skickade ner Modo till hockeyallsvenskan. Den gastkramande kvalfajten gick till en sjunde och helt avgörande tillställning, och där hämtade Leksand sent in ett 1–3-underläge och avgjorde sedan i förlängning.

Stor glädje utbröt bland de vitklädda Leksandspelarna – i Ö-vik var det i stället sorg. Mitt i händelsernas centrum fanns inte mindre än tre HV-produkter. Modos back Nichlas Torp gjorde ett av sitt lags tre mål i den sjunde matchen, och i Leksandslägret fanns forwarden Lukas Ericsson, som tidigare spelat 12 SHL-matcher för HV, och backen Daniel Bertov. Och just Bertov har på sociala medier, och i andra sammanhang, uppmärksammats extra efter Leksands avancemang. Dels för att han spelade riktigt bra, och dels för att han så sent som i februari lirade i hockeyettan.

— Jag började i Mariestad, och det gick grymt hela säsongen egentligen. Sedan när det stod klart att vi inte skulle ta oss vidare från allettan så visste jag att det fanns en del allsvenska klubbar som ville ha mig. Jag valde Leksand till slut, och det kändes som en ny och kul utmaning, säger Daniel Bertov och fortsätter:

— Tankarna när jag kom till Leksand var att etablera mig i allsvenskan och få in en fot i laget till nästa säsong. Men jag kände att jag kom in i det och anpassade mig snabbt. Och sedan fick jag mycket förtroende vilket kändes jävligt kul så klart.

Annons

Att Daniel Bertov anpassade sig snabbt är knappast någon överdrift. Den skridskostarke backen fick en massa speltid i matcherna mot Modo, och när avancemanget säkrades i fredags var Bertov också en bidragande faktor framåt med två passningspoäng.

— Jag har haft många utvecklande år i hockeyettan, men just den här säsongen fick jag ett riktigt lyft. Jag har en bra skridskoåkning och rör mycket på fötterna hela tiden, det löser de flesta situationerna och är väl en anledning till att det gick snabbt att komma in i det.

Daniel Bertov lämnade HV71 som 18-åring. Efter spel med klubbens J18-lag valde nämligen backen att flytta till Troja-Ljungbys J20.

— Jag hade spelat i HV i hela mitt liv, men sedan kom jag inte så bra överens med Anders Olsson (före detta J20-tränare i HV71) och kände att jag behövde en nytändning, säger Bertov, som var på väg hem till Jönköping för besök när JP fick tag i honom.

Efter en lyckad säsong i Ljungby gick flyttlasset vidare till Färjestads J20-lag, och under tiden i Karlstadklubben fick Bertov också chansen i fem SHL-matcher. Sedan första seniorsäsongen 2012/2013 har han dock huserat i hockeyettan – fram till en bit in på februari då han alltså presenterades som ett sent nyförvärv av Leksand. Och nästa säsong är det spel i SHL som väntar.

— Ska jag vara ärlig så har jag inte hunnit tänka så mycket på det än, man har knappt fattat det riktigt. Men det har varit några spännande dagar och man får ett leende på läpparna varje gång man tänker på matchen i fredags, säger Daniel Bertov.