19-åringen fick beskedet när han åt frukost på tisdagen. Han skulle få speltid i säsongens åttonde match mot Arizona Coyotes.

– Det är förstås någonting som jag drömt om sedan jag var liten. Jag ser väldigt mycket fram emot det, berättade David Gustafsson inför hemmamatchen.

Och när Gustafsson skrinnade ut på isen framför de 14 764 åskådarna i Bell MTS Place kunde han inte dölja sin glädje.

Själva matchen slutade dock i moll för hemmalaget. Gästerna Arizona, utan Niklas Hjalmarsson som väntas bli borta i tre månader på grund av skada, var för starka och drog ifrån till 4–1 i den andra perioden. Winnipeg fick in ett tröstmål till 2–4 i sista akten men hemmalaget kom inte närmare än så.

För David Gustafsson var det ändå en kväll att minnas. Centern ersatte skadade Mark Letestu och fick chansen i Winnipegs fjärdekedja mellan Gabriel Bourque och Mason Appleton. Totalt fick Gustafsson spela 5:59 i sin tröja med nummer 19 på ryggen.

Det blev inga poäng för stortalangen men han noterades för en tekningsprocent på 75 och ett blockerat skott.

Efter matchen berättade lagkamraten Tucker Poolman om David Gustafssons debut och vad man som äldre spelare ger för råd till en lagkamrat som ska göra sin första match i världens bästa liga:

Annons

– Det är spännande att se en kille få göra sin NHL-debut. Det har varit kul att se Gustafsson från träningscampen fram till nu. Han är en bra kille. Men det är svårt att ge en kille i råd i det läget utan man ska nog inte tänka för mycket utan bara gå ut och njuta.

Och av bilderna att döma var det precis vad David Gustafsson gjorde.