LÄS MER: Vätterhem bygger lyxradhus

Jönköpings befolkning ökar och staden växer. Inte minst västerut där nya bostadsområden planeras ovanför Lerhagen, på Strandängen och fram emot Bankeryd.

Djupadalsskolan

Den nya skolan får en förskola med 120 platser och den ska ersätta Wilhelmsro förskola.

Det bli..

Djupadalsskolan

Den nya skolan får en förskola med 120 platser och den ska ersätta Wilhelmsro förskola.

Det blir tre parallellklasser från föreskoleklasser till årskurs sex med 525 elever.

Högstadiet i årskurs 7-9 får fem parallellklasser.

Djupadalsskolan planeras att bli en av kommunens större skolor, lika stor som Junedalsskolan som är den största grundskolan.

Det blir en skola från förskoleklass upp till årskurs 9 och den ska byggas i skogsområdet mitt emot rondellen där Ingo–macken ligger.

Enligt Martin Höglund, som jobbar med utvecklingsfrågor på utbildningsförvaltningen, ska den nya skolan ta emot elever från det nya bostadsområdet på Strandängen och avlasta Junedalsskolan.

LÄS MER: 1200 nya bostäder byggs på Strandängen

Annons

Förhoppningen är att byggstarten ska ske redan år 2019 och sedan tar skolan tre år att bygga. Men det finns många om ifall tidsplanen ska hålla. Det är svårt att få fram detaljplaner i tid, planen kan överklagas och det är inte alldeles enkelt att få byggare på en redan överhettad marknad.

AnneMarie Grennhag (M), ordförande i barn–och utbildningsförvaltningen, säger att inom period av fem till tio år planeras en rad nya skolor både centralt och i ytterområdena.

Får ni tag på förskollärare och lärare till den nya skolan?

— Vi har goda förutsättningar i Jönköping, vi har lättare att få personal än mindre kommuner. Men det är ju en utmaning eftersom tillgången till personal är en stor fråga för hela Sverige, säger AnneMarie Grennhag.

LÄS MER: Så fick hon sin drömhyresrätt

Samtidigt som det planeras för en ny förskola på Djupadalsskolan kommer Vätterhem att bygga två nya förskolor på Strandängen precis nedanför Ekskogen. De privata förskolorna Kulingen och Strandängens Montessoriförskola har tackat ja till att flytta. De båda förskolorna blir grannar med varandra.

— Vi har väntat på det här för vi har vetat att vi bor i ett rivningsobjekt. Om vi hade plats skulle jag kunna öppna en ny avdelning redan imorgon eftersom det är flera nya familjer som flyttar in på området, säger Madeleine Day, förskolechef på Strandängens Montessoriförskola i Kortebo.

Idag betalar förskolan en lägre hyra som blir högre när de flyttar in i de nybyggda lokalerna.

— Vi bor ju väldigt billigt nu men tycker att vi får bra stöttning av Vätterhem. Vi har idag 34 barn och kommer att öka till det dubbla. Men vi behåller de små barngrupperna, säger Madeleine Day.

LÄS MER: Här ska det nya kallbadhuset byggas