Det var i slutet av den första kvartsfinalmatchen mot Leksand som Riikka Sallinen fick 5+20 minuter för checking to the head. Nu har disciplinnämnden kommit med ett straff.

HV-stjärnan blir avstängd i fyra matcher.

– Jag misstänkte att det kunde bli något sådant. De som har bestämt straffet har betraktat det som en tackling mot huvudet och när man gör det så ligger väl den här avstängningen i linje med hur man har dömt tidigare, säger Sallinen.

Tycker du att fyra matcher är för hårt?

– Nej, det är jag som orsakar krocken. Jag tycker inte att jag tacklar mot huvudet, men de har tittat på videon och tycker jag gör det. Så jag får ta mitt straff.

Sallinens avstängning blir tuff för HV. Forwarden var lagets bästa poänggörare i grundserien med 51 poäng på 33 matcher. I helgen spelar HV dubbla kvartsfinaler mot Leksand.

– Jag tror inte att jag får stå i båset så jag får se hur jag gör. Men det viktiga i en sån här situation är att hon som jag krockade med mår bra. Jag har hört att hon mår okej nu och det känns bra, säger Sallinen.

HV71:s huvudtränare Lucas Frey om att hans lag tvingas klara sig utan Sallinen i de kommande matcherna:

– Det är väldigt tungt så klart. Att förlora Riikka i ett slutspel, det är tufft...

Så här skriver disciplinnämnden: Nämnden finner det utrett att Riikka Sallinen gjort sig skyldig till en huvudtackling. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara fyra matcher inklusive den automatiska avstängningen som följer av ett match penalty.

Annons

Match två och tre i SM-kvartsfinalserien mot Leksand väntar på lördagen och söndagen. Efter segern på bortaplan i onsdags avancerar HV till semifinal på söndagen om det blir två raka segrar i helgen.

– Det kommer att bli kul. Leksand kommer alltid ut hårt i inledningen av matcherna, det gäller att vi tar oss igenom de första minuterna och att vi sedan följer vår matchplan, säger Lucas Frey.

Förutom Riikka Sallinen är också Claudia Kepler avstängd, den avstängningen gäller över söndagens match. Men förstärkning är på väg in.

Den 17-åriga jättetalangen Lina Ljungblom, som spelat en match på lån med HV tidigare den här säsongen, har skrivits in i HV-truppen.

– Men hon ska spela med Skövde på söndag. Förlorar de då kommer hon att tillhöra oss, men vinner de kommer hon att tillhöra Skövde till de har spelat färdigt, säger Lucas Frey och fortsätter:

– Det kommer att bli riktigt bra att få in henne. Hon är riktigt bra i offensiv zon, men är också en skicklig center defensivt. Att hon är allround är ett plus.

Relaterat: Drömstart med bitter eftersmak