För drygt två år sedan hamnade skräddaren Hassan Roshandel på niondeplatsen i Sveriges Mästerkock, nål och tråd lades åt sidan för att ersättas av mat och matlagning. Nyligen lade han ut sin restaurang ”Kapris” på Nya Hedins Bil i Jönköping till försäljning, samtidigt öppnade han ”Kajen 23” i Atollen. Om ett år ska restaurang Stallgården vid Rosariet och mitt emot Rosenlunds herrgård vara utbyggd och klar och förslaget är att det blir Hassan Roshandel som tar över den.

– Det blir perfekt. Nu säljer jag Kapris till någon som älskar mat lika mycket som jag. I oktober har jag drivit Kapris i två år och det har gått hur bra som helst. Det blir perfekt med två ställen, Kajen 23 och Stallgården, säger Hassan Roshandel.

Hassan Roshandel har stora planer för Stallgården.

I höst börjar tekniska kontoret att bygga om Stallgården som tidigare varit klubblokal för Östra Sportklubben. Budgeten är på drygt sex miljoner kronor och hela byggnaden ska renoveras och rustas upp och få ett orangeri med gaveln mot Rosenlunds herrgård.

– Jag kommer att flytta dit Matstudion där gästerna får vara med och laga maten. Tanken är också att ha ett kafé med växtförsäljning i orangeriet, ha musikkvällar, restaurang och mat till stora event. Jag vill också bjuda in kända matprofiler, säger Hassan Roshandel som hoppas på ett utökat samarbete med Andrea Brändström som vann tv–programmet ”Hela Sverige bakar” förra året.

Annons

Stallgården ska vara klar till i juni nästa år
Foto: Skiss: Tekniska kontoret

Kommunens planer är att Stallgården ska öppnas i juni nästa år. Tanken är att restaurangen också ska serva alla gäster i Rosenlunds herrgård, både konferensgäster, kommunens egna medarbetare och bröllopspar som valt att gifta sig där.

Hassan Roshandel får betala en årshyra på 580 000 kronor och får stå för alla möbler och inredning. Hyran per kvadratmeter blir 1 450 kronor. Efter ombyggnaden får Stallgården en yta på 400 kvadratmeter och Hassan Roshandel räknar med att vara närvarande på båda sina ställen.

När är du ledig?

– Ha, ha, ha... Vad sa du? Det ordet känner jag inte till, svarar Hassan Roshandel.

Rosenlunds herrgård

Det tog lång tid och diskussionerna var oändliga men den 24 april 2014 tog Jönköpings komm..

Rosenlunds herrgård

Det tog lång tid och diskussionerna var oändliga men den 24 april 2014 tog Jönköpings kommun beslutet att ta över och renovera Rosenlunds herrgård. Då hade medlemmarna i Föreningen Rosenlunds herrgård oförtröttligt kämpat för ett kommunalt bevarande.

Under åren 2015 och 2016 har herrgården varsamt renoverats steg för steg av tekniska kontoret och idag är herrgården, med anor från 1700–talet, en konferensanläggning och vigsellokal för borgerliga vigslar.

Utanför herrgården ska Posses park, döpt efter vice hovrättspresident Gustaf Maurits Posse, återuppstå. Den första delen av parken blir färdig om senast en månad. Klar i god tid inför besöket av två busslaster med internationella rosnördar från världsutställningen om rosor i Köpenhamn som också ska besöka Rosariet som ligger mellan herrgården och Stallgården.

Kvar är herrgårdens flygelbyggnad, som också kallas annexet, som enligt ett förslag från tekniska kontoret ska renoveras för fyra miljoner kronor. Tanken är att man ska kunna ha konferenser där också och att parkarbetarna ska få sina personalutrymmen där.

TV: Ny bilhall och restaurang

TV: Anrik herrgårdspark ska fram i ljuset

LÄS MER: Första bröllopet på Rosenlunds herrgård