Det är snart två och ett halvt år sedan som Hedda Isaksson, 20 år, började arbeta på Ikea Torsvik. Det började som en timanställning när hon pluggade samhällsinriktningen på gymnasiet och därefter blev det både sommarjobb och andra typer av vikariat fram tills för ett år sedan då hon blev fast anställd.

Fakta: Hedda Isaksson

Ålder: 20 år

Ort: Rosenlund

Familj: Föräldrar och två systrar

Yrke: Plockare på Ikea Torsvik

Int..

Fakta: Hedda Isaksson

Ålder: 20 år

Ort: Rosenlund

Familj: Föräldrar och två systrar

Yrke: Plockare på Ikea Torsvik

Intressen: Vänner, träning, familjen

— Jag trivs väldigt bra och har bra kollegor, det är en väldigt stor motivation till att jag fortsätter, säger Hedda Isaksson.

— Det är rätt tungt ibland och stressigt under delar av dagen, men jag har väldigt roligt på jobbet.

Viktigt arbete

Hon titulerar sig själv som ”plockare” och det innebär att hon åker runt med en plocktruck och plockar upp produkter från de lägre varuhyllorna inne på lagret. En stålpall ligger som bas och via en dator ser hon vad som ska med i vilken order, oftast plockas en order i taget. Därefter bandar eller plastar hon in alla varorna och lämnar vidare till de som ansvarar för transport ut från lagret. Det är en arbetsuppgift som hon delar med upp till 100 personer varje dag.

LÄS MER: En myt att kvinnor har sämre lön

Annons

Richard Thorell, platschef på Ikea Torsvik, berättar om hur Ikea länge har arbetat aktivt med att få in fler tjejer på lagret. 50-50 är målet, idag är cirka 19 procent av de anställda tjejer. Ett bra och viktigt arbete, menar Hedda Isaksson:

— Det är roligt och det känns som att det håller på att jämna ut sig. Lagerjobb är inget som killar klarar av bättre, jag vet faktiskt inte varför det varit fler killar som sökt sig till branschen.

— Det blir en roligare arbetsmiljö med fler tjejer, det blir lätt en viss jargong om det är många killar på en arbetsplats. Utvecklingen av allt blir också bättre, man har olika perspektiv.

Rätt teknik

Själva lyften kan vara tunga ibland, men med rätt teknik är det inget hinder.

— Det kan vara lyft upp till 30, 40 kilo, men det funkar med rätt teknik.

Samtidigt säger hon att det kan kännas som träningsvärk i hela kroppen efter ett pass. Då är träningen viktig. Som anställd har hon friskvårdsbidrag och hon är glad över Friskis och svettis gymsatsning ute på Torsvik.

— Det är nog olika, men jag tycker att det känns skönt att träna, säger hon.

— Och när gymmet ligger så nära tror jag att fler går dit.