Jönköpings-Posten

Annons

Helena Jonssons åsikter om höghastighetsjärnväg väcker debatt - Politiker: ”Kan bli ganska jobbigt”

Helena Jonssons åsikter om höghastighetsjärnväg väcker debatt - Politiker: ”Kan bli ganska jobbigt”

När Helena Jonsson från Tranås tillträder som landshövding bör hon ändra ett synsätt hon tidigare uttryckt angående höghastighetsjärnvägen, det anser flera politiker. Men till tidningen säger Jonsson att hon inte är ensidigt emot bygget.
— Om man har några som helst invändningar eller medskick kan det uppfattas som direkt negativt, säger hon.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Historiskt ögonblick när avtal för höghastighetsbanan skrevs på

På fredagsförmiddagen möttes representanter från Region Jönköpings län samt Jönköping, Värnamo och Tranås kommuner, för att underteckna sina avtal med Sverigeförhandlingen.
— Vi är övertygade om att det här kommer förändra framtiden för Jönköping, regionen och hela landet, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Debatt: Riksdagspolitiker - nu är det upp till er!

I dag skriver vi under våra avtal med Sverigeförhandlingen om höghastighetsjärnväg. I avtalen lovar vi att bidra till Sveriges framtid genom bostäder, stadsutveckling, trafikering och medfinansiering. Nu har vi gjort vad vi kan.

Kompletteringar krävs för vindkraftspark

Länsstyrelsen kräver flera kompletteringar av ansökan om att få bygga 27 vindkraftverk i den västra delen av Vaggeryds kommun.

Avtal för höghastighetsbanan klart för beslut

Politikerna i Jönköping väntas godkänna avtalet om en höghastighetsjärnväg på torsdag. Striden om höghastighetsjärnvägen pågår nu på riksdags- och regeringsplanet.
— Vi är klart bekymrade, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsen ordförande.

Forsberg: "Svårt att motivera till satsningar"

Kommunalråd Mona Forsberg, S, är inte alls nöjd med Trafikverkets plan för höghastighetsbanan.
— Den ska ju behandlas politiskt och vi ska ta frågan vidare till regeringen.

Regeringen storsatsar på riksväg 26 och 40 – snabbtågen får vänta

Trafikverket vill att regeringen satsar på att rusta upp riksväg 26 och riksväg 40 i Jönköpings län samt järnvägen Nässjö-Jönköping-Värnamo.
Nu kan även den omdebatterade nya snabbtågsbanan börja byggas, men för Jönköpings län verkar det inte kunna bli aktuellt förrän efter år 2029.

Sträckan Stockholm–Göteborg prioriteras

Sträckan Stockholm–Göteborg bör byggas först i en framtida höghastighetsbana. Det meddelade Sverigeförhandlingen i en rapport på onsdagen.

Riksdagsledamot: "Alliansen kommer vända i snabbtågsfrågan"

Allianspartierna kommer att vända och säga ja till snabbtågen. Det är riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) övertygad om.
— Jag är väldigt hoppfull. Jag känner mig trygg i att jag kan övertyga mina Allianskamrater, säger han.

Här är knäckfrågorna för snabbtågen

Snabbtåg in mot staden kan utveckla Jönköping. Samtidigt riskerar fler människor hälsan och eventuella olyckor skulle få stora konsekvenser om snabbtågen drar in via en station vid Södra Munksjön. Här skulle också järnvägen bli extra dyr.
— Ja, då det finns fler boende, infrastruktur och bostäder som vi behöver ta hänsyn till där, jämfört med ett externt stationsläge, säger Andreas Hult, projektchef på Trafikverket.

Då kan station vid Munksjön slopas

Trots att Jönköpings kommun och Sverigeförhandlingen är överens om att höghastighetstågen ska få en station vid Södra Munksjön är det inte givet att stationen hamnar här. Miljöprövningar eller skenande kostnader kan ställa till det.

Blandade Hallbykänslor efter en poäng i toppmötet

Å ena sidan gjorde Hallby en stark insats och tog en poäng mot serieledande OV Helsingborg. Å andra sidan borde kanske den här Hallbyinsatsen räckt till seger.
– Vi hade ju chansen i slutet men jag missar den, säger matchens bäste målskytt Oliver Löfwenius efter 25–25 i toppmötet.

Familjens drömhus blev en mardröm– nu backar kommunen

Familjens drömhus blev en mardröm där allt gick fel. Den nya villan har varit ett svartbygge och hotats av rivning.
Nu gör kommunen om detaljplanen och står för kostnaden på minst 50 000 kronor.
– Fastighetsägaren har inte gjort något fel, säger Anders Samuelsson (C) och medger att felet har begåtts av kommunen, posten och en granne.

Sveriges största hiphop-producenter tar bussen till Österängen

Masse och Salla Salazar är några av landets bästa musikproducenter. På lördag kommer de, tillsammans med Aki från Labyrint, till Österängen med projektet Hiphopbussen. Under dagen kommer det att finnas möjligheter att testa på att både skriva och spela in musik.

Avicii-mässa i Ljungarums kyrka

Leonard Cohen, Laleh, och Sting är några artister som tidigare fått huvudrollen när Ljungarums kyrka bjudit in till musikmässa. På söndag är det dags för Avicii.

HFF-produkten om tiden i AIK: ”Jag visste inte hur länge jag skulle palla”

Han blev tidigt utlandsproffs och värvades till AIK som en potentiell skyttekung.
Nu berättar Husqvarna-produkten Denni Avdic om SM-guldet, hur pappa-instinkten tog över och vilket lag han följer i hembygden.
– HFF följer jag inte alls, säger 30-åringen.

Trafikolycka på E4 – långa köer i rusningstrafiken

Två bilar kolliderade på E4 i södergående riktning på fredagen. Räddningstjänsten vittnade om långa köer i rusningstrafiken.

Utbildningsförvaltningen: Här behövs en ny högstadieskola

Jönköpings kommun utreder just nu möjligheten att bygga ett nytt högstadium i Huskvarna.
– Befolkningsantalet ökar så pass mycket i och med alla planerade byggen, vilket gör att behovet också ökar, säger planeringsstrategen Martin Höglund.

Man dog efter missad cancerspridning

En man i 80-årsåldern avled efter att vården missade att en cancersjukdom spridit sig. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.
Artikel 2 av 19
Historiskt ögonblick när avtal för höghastighetsbanan skrevs på
Tillbaka till startsidan