Sedan ett år tillbaka är Helena Nordström suppleant i styrelsen för Jönköpings Fältrittklubb och sedan i somras projektledare för "Årets unga ledande kvinna".

Helena Nordström

Ålder: 34 år

Född och uppvuxen i: Högsjö, Södermanland

Då ko..

Helena Nordström

Ålder: 34 år

Född och uppvuxen i: Högsjö, Södermanland

Då kom jag till Jönköping: 2006

Sådan är jag: Snabb, ibland lite för snabb

Familj: Sambo Chrille

Bor: Kålgården

Gör: Driver egna bolaget Placebrander. Ett av hennes uppdrag just nu är att hjälpa VisitSweden och Smålands turism att ge 200 besökare ett outplånligt intryck av Jönköping den 24- 25 april.

Har gjort: Marknadschef Destination Jönköping

Förebild: Linda von Essen–Sylvén För att hon är modig, klok, lojal och har hjärtat på rätta stället. Dessutom är det få personer som sprider sådan glädje som Linda gör.

Så kopplar jag av: I stallet

Det drömmer jag om: Enkla saker, just nu en tillvaro där jag är mer i Jönköping.

Motivering: Helena Nordström är en ung, driven företagsledare, marknadsförare och hästtjej och är en viktig förebild för unga tjejer.

JP:s team har hängt efter henne när hon går runt i hagarna och utfodrar hästarna med havre, inspekterat det prydliga stallet där varje häst har sin havre och morot utportionerat i var sin orange hink med namn på. Det är så rent att man nästan skulle kunna använda golvet som tallrik.

— Ja, man måste ha ordning och reda, det är en säkerhetsfråga, säger Helena Nordström som redan varit ute och ridit en tur i skogen. En tur där hästen Tin-Tin i vanlig ordning stegrat sig i protest och där Helena Nordström genom list och ledarskap har fått honom att tagga ner och fortsätta på fyra ben i stället för två.

— Hade jag blivit arg i det här läget hade det inte funkat utan man måste behålla lugnet och ta sig fram stegvis tills hästen vill samma sak som jag. Det är sådana erfarenheter man kan överföra till arbetslivet. Många hästtjejer får med sig ovärderliga kunskaper och erfarenheter härifrån, berättar Helena Nordström.

I stallet, fortsätter hon, värderas man efter sina handlingar och stallet är en plats för alla. Är du utstött i skolan kan du hitta en tillflyktsort i vänskapen till en häst och vinna ett självförtroende.

Annons

Helena om Jönköping

Bästa platsen

Stallet och överallt där Vättern syns

Finaste byggna..

Helena om Jönköping

Bästa platsen

Stallet och överallt där Vättern syns

Finaste byggnaden

Munksjöbron, den är en viktig symbol för det nya Jönköping

Där fikar jag

Hemma och i stallet

Där äter jag en god middag

Brasseriet, Tegel, Neo, Kolonin, Sjön jag kan fortsätta, äter mig med nöje runt i en fantastisk restaurangstad!

Så kan Jönköping utvecklas

Jag älskar hur Jönköping utvecklas och tänker att ett Science Center där barn, unga och vuxna genom virtuella världar kan ta sig till vetenskap på ett spännande sätt (Jönköpings svar på Tom Tits). Gärna knyta det till Dreamhack. Det kan jag tänka mig att jobba med i framtiden!

— Tjejer måste kunna känna att de har alla möjligheter och då behövs det kvinnliga förebilder. Lever vi i ett län där en ung tjej inte ser att det är möjligt att en ung kvinna kan vara vd på ett stort börsbolag har vi en väg att vandra, säger Helena som hoppas att Årets unga kvinnliga ledare om ett par år har vuxit i volym och kan visa upp hundra unga kvinnliga ledare som alla är förebilder.

Bakom priset står just Jönköpings Fältrittklubb och huvudsyftet har varit att just visa upp kvinnliga ledare och inspirera de yngre. Att det är en ridklubb som står bakom är ingen överraskning för det har länge varit känt att hästtjejer har både skinn på näsan, psykologisk blick och ledaregenskaper. Här, säger Helena Nordström, finns de riktiga slitvargarna.

Ungefär som Helena Nordström själv. Hon är hästtjej sedan barndomen och har varit marknadschef på Destination Jönköping. Just nu egen företagare med en person anställd på företaget Placebrander. Helena Nordström åker runt i hela landet och hjälper bland annat kommuner att marknadsföra och utveckla sig. Det går så bra att Helena Nordström inte är hemma i Jönköping så ofta som hon vill.

Hon kom till Jönköping år 2006 och här vill hon stanna.

— Jag har rotat mig och förälskat mig i Jönköping, det är den bästa platsen i hela världen. Är ingen storstadstjej utan är uppvuxen i Högsjö med 800 invånare. Då är Jönköping stort. Och så älskar jag entreprenörsnerven i Jönköping.

Helena Nordström är uppvuxen med en pappa som drivit eget företag inom möbelsnickeri och som nu är ordförande i hennes bolag. Helenas bror och syster är företagare.

Helena Nordström och Kristina De Verdier är enäggstvillingar. Företagare och hästtjejer - och lika som bär.

— Vi avskydde att bli sammanblandade när vi var barn och gjorde allt för att differentiera oss från varandra. Men vi var så lika att en engelskalärare kallade oss både på utvecklingssamtal samtidigt för hon kunde inte se någon skillnad på oss, säger Helena Nordström som en för något år sedan skrev "Tvillingvarning" på Facebook när hennes tvillingsyster med kompisar skulle komma till Jönköping.

— Annars hade människor jag känner här undrat varför jag helt plötsligt inte hälsar på dem, förklarar Helena Nordström.

Kort sagt

" Helena är smart, driven och modig och driver i praktiken det jag talar om i teorin, nämlig..

Kort sagt

" Helena är smart, driven och modig och driver i praktiken det jag talar om i teorin, nämligen vitsen med goda platser och hur man talar om för omvärlden vilka kvaliteter platser har."

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på Högskolan i Jönköping och expert på städer, kreativitet och regional utveckling.

"Helena är otroligt driven och målmedveten - och en av de smartaste. Hon är otålig och hatar att vänta, samtidigt som hon är en tidspessimist av rang."

Chrille Peterson, digital entreprenör och sambo med Helena Nordström.

"Helena har en ruggigt social kompetens och ett grymt nätverk med personer. Hon är extremt produktiv och levererar alltid det man har kommit överens om."

Gustav Österström, tf vd för Science Park.

"Helena är en människa som inte bara drömmer utan gör saker. Hon är ingen nostalgiker, lägger ingen onödig energi på det förgångna. Vi brukar skoja att hon slänger grejer, som vi andra skulle spara som minnen. Det tror jag gör att hon har mycket fokus på här, nu och framtiden. Helena är också väldigt omtänksam och ett stort stöd för mig."

Kristina De Verdier, företagare och enäggstvilling med Helena Nordström.

"Helena är öppen, framåt, tänker självständigt och ser till att saker och ting händer. Hon är en av mina bästa rekryteringar någonsin!"

Sten Norinder, f d näringslivschef, numera chef för Jönköpings flygplats.

3 höjdpunkter i Helenas liv

• Bergsresorna med Chrille till Chamonix, Schweiz och Åre. Från höjder får jag perspekti..

3 höjdpunkter i Helenas liv

• Bergsresorna med Chrille till Chamonix, Schweiz och Åre. Från höjder får jag perspektiv.

• Vanliga dagar hemma i Jönköping med stall och goda middagar

• Varje gång jag får umgås med mina föräldrar och syskon med deras respektive och barn i familjens sommarstuga i Falsterbo - och bada mycket!