En järnålderspärla

Anna Kristensson var involverad i de arkeologiska utgrävningarna i området runt Rogberga och Öggestorp. Arbetet inspirerade henne till bilderboken ”Järnålderspärlan” som handlar utgrävningarna och livet på järnåldern. Boken är fint illustrerad av Ragnhild Bronsek och presenteras på Jönköpings läns museum på söndag.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

En stad i limbo

Just nu pågår det gigantiska projektet att flytta Kiruna. Hur flyttar man egentligen en stad och vad får det för konsekvenser för de människor som bor där? En del av svar kan man förhoppningsvis på Gislaveds konsthall som just nu visar utställningen Time Out. Åtta konstnärer med bas i Kiruna skildrar en stad i limbo och förvandling. Pågår till 15 januari.

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Annons

Grå eminens i Vita huset

I efterdyningarna av det dramatiska amerikanska presidentvalet ser jag ”Designated survivor” (Netflix) om en anonym bostadsminister, som plötsligt blir världens mäktigaste man. Efter en terrorattack mot Vita suset blir han den utsedde överlevaren, den ende i kabinettet som inte utplånades. Kiefer Sutherland i rollen som den grå eminensen som får det hett om öronen gör ett trovärdigt porträtt av en man med moral. Snyggt och sevärt.

Ulla Strängberg, litteraturkritiker

Billgren i Borås

Ernst Billgren, som tidigare inte intresserat mig särskilt, fängslar i rollen som handledare åt tio tävlande amatörmålare i SVT-programmet ”Konstnärsdrömmen”. Det får mig att till helgen besöka konstmuseet i min gamla hemstad Borås, där Billgren i en utställning tävlar mot sitt eget alter ego, Wilhelm von Kröckert. Nästa fluga i samma smäll: ”Staden som galleri” med 105 skulpturer och 20 muralmålningar. Borås är värt en resa!

Sören Josefsson, kulturskribent

Nytt material från storkomiker

I flera år åkte de runt med En skam för Sverige. Nu har Soran Ismail och Magnus Betnér satt en tvåa bakom föreställningsnamnet och gett sig ut med nytt material. På lördag kommer de till Jönköpings Konserthus. Förra omgången var omåttligt underhållande, så jag skulle misstänka att uppföljaren (till skillnad från de flesta uppföljare i filmens värld) håller hög klass.

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Här hittar du fler kulturtips: Bortglömda kvinnor och utställning med egensinnig konstnär