Textil Integration

På Vandalorum visas just nu Röda korsets projekt "Textil Integration", där nyanlända med textil kunskap tillsammans med formgivare har tagit fram nya skapelser. Mötet mellan mellanösterns djupa textilkonst och modern svensk möbelformgivning är spännande. Själv fastnar jag för en ursnygg dyna till Bruno Mattsons klassiska Liggstol modell 36, som består av 1200 handsydda bitar i quilt. Utställningen pågår till 21 maj.

Anders Rydell, kulturchef på Hallpressen

Annons

Högläsning av Wägner

Lördagsnovellen på Stadsbiblioteket är ett fint tillfälle att ta del av högläsning. Den här lördagen kommer jag att ta fram en bok skriven av en av mina förebilder. Som journalist tog Elin Wägner upp frågor som rörde kvinnors liv och rättigheter, men hon var också en humoristisk författare som skrev böcker och noveller med en vass underton av samhällskritik.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Böcker på Instagram

Följ Instagramkontona "ich_bin_ein_bokmal" (anonym) och "bestiarium" (Fredrik Bergman från Jönköping) om du inte vet vad du ska läsa. Båda skriver korta välformulerade recensioner av tidlösa klassiker, men även helt nya böcker, ofta bortom de mest välkända verken. Jag kan gå i god för att deras tips är helt felfria.

Björn Kohlström, litteraturkritiker

Fantasyns gudfader

För nästan precis två år sen dog den humoristiska fantasyns gudfader, sir Terry Pratchett. Han blev 66 år gammal. Nu ger oss nu BBC-dokumentären "Back in Black" chansen att krypa in i hjärnan på mannen som hittade på Discworld. Den är en knapp timme lång, fascinerande och djupt rörande. Se den i helgen och läs sen en Pratchett. "Häxor i faggorna" till exempel, eller min personliga favorit "The Truth".

Maria Friedner, kulturskribent

Svettigt i Teaterladan

Det formligen jäser över av olika nöjesevenemang i Jönköpingsområdet till helgen. Emil Jensen ikväll, Tommy Nilsson, Slowgold och Jerry Williams på lördag bara för att nämna några. Det som jag tror kan bli något extra är dock Vrålrock i Huskvarna Folkets Park. KSMB, Matriarkatet, Sir Reg och inte minst de lokala hjältarna Sixten Redlös - det lär bli svettigt och röjigt i Teaterladan.

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten