Fint avslut på Textil Integration

Söndagen den 21 maj avslutas utställningen "Textil Integration" på Vandalorum, ett projekt där nyanländas hantverkskunnande mött svensk designtradition. Ett spännande möte som resulterat i att flera svenska möbelklassiker uppdaterats. På söndag avslutas det hela storartat genom en auktion, förrättad av Antikrundans Knut Knutsson. Intäkterna går till utställningsdeltagarnas studieresor till tillverkare och potentiella arbetsgivare i Sverige.

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Annons

Festival för frankofiler

Den här helgen är det fransk filmfestival på Stadsbiblioteket i Jönköping. Fredagen den 19 maj visas Bruno Dumonts film "Ma Loute (Mysteriet i Slack Bay)" som utspelar sig i ett lite fiskesamhälle vid Engelska kanalen. Filmen är full av bisarra karaktärer och vackra kostymer. Dagen efter flyttas handlingen till Paris, där Natalie Portman och Lily-Rose Depp spelar två amerikanska spiritualister som besöker staden. En bra helg för stadens frankofiler.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Lyssna på ljuden i parken

Det blir både ljuvliga och hårdare toner som samsas i Huskvarna Folkets Park på lördag den 20 maj. Jönköpingstrakten har saknat ett riktigt festivalformat ända sedan Popadelica försvann. Park Sounds täpper nu till den luckan med artister som Jens Lekman, Rein och Kvelertak. En helkväll som ingen musikälskare bör missa.

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Ett levande kulturarv

Ett fyrtiotal skepps- och fartygsmodeller seglar in på Jönköpings läns museum i sommar. De är gjorda av sex modellbyggare från Tranås. Bland annat finns här en stilig hjulångare, Erik Nordevall från 1836 som gått emellan Stockholm och Göteborg på fyra dygn. Lasten bestod av brännvin som delvis lastades av här i Jönköping. Det är en storslagen syn med alla olika båtar och deras historia som intressant visas upp. Det krävs både tålamod och tid att bygga sådana modeller. Visas till den 13/8.

Solveig Bergström, konstkritiker

Lyssna på Roosmann

”Romanerna om Patrick Melrose” av Edward St. Aubyn har hyllats i alla upptänkliga tonarter. Jag säger: Läs dem inte. Ett bättre alternativ är att lyssna när Dramatens Magnus Roosmann tar sig an dem med exakt rätt avvägning mellan ironi och närhet, sarkasm och medkänsla. Roosmann lyfter St. Aubyns lika becksvarta som humoristiska levnadsteckning ett par snäpp till i en av de vassaste inläsningar som gjorts på svenska språket.

Rikard Flyckt, kulturskribent