Sista chansen för Passion

Höstens stora musikal på Spira handlar om längtan och passion. Fosca (spelad av Annica Edstam) kväver nästan mannen hon älskar med sin omättliga hunger efter kärlek. Musikalen är skriven av Stephen Sondheim och det är första gången den sätts upp i Skandinavien. Nu är det bara två speltillfällen kvar innan NorrlandsOperan tar över föreställningen. Läs vår recension här.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Annons

En svart spegel

2011 släpptes första säsongen av banbrytande brittiska science fiction-serien ”Black Mirror”. Det var en SF-serie utan rymdvarelser och rymdskepp, som istället behandlade ämnen som låg vår egen mycket nära i en möjlig framtid. Små psykologiska studier om övervakning och vårt beroende av det virtuella livet. Det nära perspektivet gjorde det hela både mörkare och obehagligare än något hot från yttre rymden. Nu har Netflix plockat upp serien och gjort en ny säsong. Se på egen risk!

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Storheters barn musicerar tillsammans

Vreeswijk och Åkerström. Legendariska vissångare och även efternamnen på duon som ska spela tillsammans i Jönköping. Cornelis son Jack och Freds dotter CajsaStina gör gemensam sak och spelar såväl egna som fädernas låtar varvat med historier från uppväxten. Säkerligen en upplevelse för visfantaster. Konserten är på lördag kväll på Jönköpings konserthus.

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Vass tysk skribent

Nu kan du läsa ”Tyskland, vårt Tyskland” (Celanders), ett nyutgivet urval polemiska artiklar, satirer, visor och dikter av Kurt Tucholsky. Han var en av den tyska mellankrigstidens vassaste skribenter, men lämnade sitt land 1929 och bosatte sig i Sverige. Nazisterna tog senare ifrån honom hans medborgarskap. Han dog i Göteborg 1935, bara 45 år gammal, av sjukdom, politisk förtvivlan och sömntabletter i oskön förening. Men texterna är sköna.

Sören Josefsson, kulturskribent

Kulturkvällar i Finrummet

I Finrummet på Skolgatan 11 i Jönköping anordnas hela hösten kulturkvällar med bland annat bok- och berättarcafé, utställningar och pröva-på-träffar. Inför caféet 11 november läses Liane Moriartys roman "Stora små lögner" som sedan diskuteras. Kulturkvällarna är ett samarbete mellan Finrummets vänner och Folkuniversitetet.

Yvonne Teiffel, kulturskribent