De bortglömda

Kvinnor har systematiskt glömts bort genom historien. Det gäller kvinnliga makthavare, konstnärer, författare och akademiker, men också helt vanliga kvinnor, vars berättelser aldrig har belagts med ett värde. Nu pågår det en motrörelse, där kvinnor skrivs tillbaka in i historien. Senast på Jönköping läns museum, där utställningen "100 år av glömska" nu öppnar. Slå dig ner en stund och hör en människa dela med sig av sitt liv. Du kan läsa mer om projektet här.

Emilia Söelund, kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Annons

Egensinnig hjärna

I fjol mottog konstnären Johannes Heldén Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium och ställde ut på Jönköpings läns museum. Hans genreöverskridande projekt Astroekologi är både ett digitalt konstverk, en diktsamling och en pjäs som nyligen sattes upp på Dramaten. I helgen visas pjäsen på Folkteatern i Göteborg. En chans att kliva in i hjärnan på en av Sveriges mest egensinniga och intressanta konstnärer.

Anders Rydell, Hallpressens kulturchef

Välspelat kostymdrama

Ur min synvinkel har den en hel drös möjliga fel – ett kostymdrama om kungligheter är inte min kopp te. Men när jag plötsligt börjar titta på storsatsningen ”The Crown” (Netflix) är jag fast direkt. Intriger, maktspel och konventionens absurditeter fängslar – och ännu mer att det visar sig handla om riktiga människor. Dramatiskt och välspelat, berättat med lika delar värme och ironi.

Rikard Flyckt, kulturskribent

Dystopisk storserie

Omtalade storserien Westworld finns nu på streamingtjänsten HBO. Serien utspelar sig i en framtid där rika människor kan köpa sig till alla sorters upplevelser i en Vilda Västern-park befolkad med extremt människolika robotar. Frågeställningen vad är det som gör en människa till människa - aktualiseras redan i första avsnittet. Den här välproducerade dystopin tänker jag sitta bänkad framför resten av månaden.

Maria Friedner, kulturskribent

Svängig keltisk musik

Är du inte på Dreamhack och lirar loss? Kanske du då istället vill lyssna på svängig musik från den gröna ön? Bhean Bheag som har hållit på med keltisk musik i över 20 år ska spela på Spira på lördag och gruppen lovar att det blir fullt band som spelar såväl ballader som jiggar. Jag utmanar er - försök att sitta still.

Michael Joelsson, nöjesredaktör på Jönköpings-Posten