Under en tid när tätorternas caféer och restauranger stänger för semester ser utvecklingen hos Hembygdsgården ungefär spegelvänd ut. Det innebär väl tilltagna öppettider, från 10.00 på förmiddagen till 19.00 på eftermiddagen. Varje dag under perioden 16 juni till 19 augusti.

”Mest för det sociala”

Runt ett av borden hittar vi ”Tisdagsgruppen”. Samtalet handlar om personer och platser från förr och om de senaste nyheterna.

– Vi träffas mest för det sociala. Men vi fungerar också som gårdskarlar, vilket innebär att vi rycker in om det är något som behöver göras med köket eller någon av de andra byggnaderna, säger Lennart Andersson.

Uppskattningen från en del av de 15 000-20 000 besökarna under sommaren är tillsammans med fikan och umgänget en del av lönen.

Tjära tak ett hett jobb

Ett av de lite mer riskabla momenten, att tjära taket, har de dock överlåtit till den yngre generationen.

Vi frågar vad Mahdi Nuri tycker om lukten av tjära.

– Inget vidare.

Men resultatet tycks bli bra, och han får beröm för jobbet av kökspersonalen.

Under tak, i skydd för värmen utomhus, finns Hannah Carlsson och Tilde Hammevad. De ska båda börja på Fenix gymnasieskola till hösten och passar på att sommarjobba.

Hur fick ni jobb i hembygdsgården?

– Vi ringde bara och frågade och fick jobb under de fyra första veckorna, svarar Hannah.

Är det inte jobbigt att jobba när vädret är så fint?

Annons

– Jo, det kan vara stressigt om det är mycket folk, men det är också väldigt roligt. Och så jobbar vi bara halva dagar, vilket innebär att vi kan åka och bada på kvällen, säger Tilde.

Efter sommarjobbet väntar utlandsresor; Cypern för Hannah och Grekland för Tilde.