LÄS MER: Skrällen. Ny arenan hamnar på Jordbron

LÄS MER: Friidrotten: Var är vår friidrottshall?

Politikerna har precis sagt ja till en ny fotbollsarena på Jordbrovallen och alla partier har också sagt ja till att de är välvilliga till privat medfinansiering av arenan.

På morgonen efter kommunfullmäktiges beslut avslöjade Moderaterna Anders Jörgensson och Janne Hedell för Jönköpings-Posten att de har långtgående kontakter med en privat finansiär som vill bygga och bekosta en multiarena med tak och med 8 000 publikplatser på Jordbrovallen.

Finansiärerna bygger själva multiarenan och kommunen får stå för markberedning, gator och vägar. För kommunen kan det betyda att kostnaderna för arenabygget halveras om förslaget går igenom.

Varför vill de göra det?

— De ser det som en investering och därför är det viktigt för dem att multiarenan byggs just på Jordbrovallen. De ser utvecklingen i området kring södra Munksjön och de vill bara med där, säger Anders Jörgensson.

Janne Hedell har ett förflutet som marknadschef i HV71 och var också med när Kinnarps Arena byggdes om med hjälp av lånade pengar från familjeföretaget Kinnarps.

— Jag har funderat över om vi kunde göra något liknande som HV71 gjorde. Kontaktpersonen för investerarna känner jag sedan förr, säger Janne Hedell.

Annons

Enligt honom och Anders Jörgensson är det finansiärer som inte har några penningbekymmer och som är seriösa och pålitliga.

Varför vill de bygga en multiarena?

— Det blir en annan ekonomi då. Och då får vi med oss friidrottarna, säger Anders Jörgensson.

En vanlig invändning mot multiarenor är att fotbollspubliken tycker att det blir ett avstånd mellan själva planen och publikplatserna. Enligt Janne Hedell går det att lösa tekniskt, ungefär som man har gjort med Friends Arena. De nedre bänkraderna går att skjuta undan när det är dags för friidrottens löparbanor.

Stadsbyggnadskontoret har börjat ett detaljplanearbete för en ny fotbollsarena på Jordbrovallen. Det finns nästan klara arkitektritningar.

Vad händer nu?

— Vi tänker be kommunalråd Carin Berggren (M) bjuda in alla partier till ett möte. Det blir svårt för partierna att säga att de inte vill ha några privata finansiärer eftersom alla tog beslut om det på kommunfullmäktige igår, säger Anders Jörgensson.

Varken Anders Jörgensson eller Janne Hedell var med när politikerna i kommunfullmäktige skulle klubba beslutet om en ny fotbollsarena.

Varför var ni inte där?

— Det är ju ingen hemlighet att vi inte var eniga med alliansen om att lägga en ny fotbollsarena i Stadsparken eller på Råslätt. Vi ville ha Jordbrovallen, säger Anders Jörgensson.

Vill finansiärerna ha sitt namn på en eventuell multiarena?

— Jag hoppas det, säger Anders Hedell.

Mats Tidstrand, ordförande i J–Södras styrelse, säger att han inte känner till förslaget och har svårt att uttala sig om det.

— Kan man dra nytta av arenan i andra sammanhang är det bra. Vi vill ha en arena som uppfyller våra krav och ger oss möjligheter att utvecklas. Så länge förutsättningarna för fotbollen inte försämras säger jag inte nej till en multiarena, säger han.