Vd för nystartade Herenco Invest AB heter Per Gerleman. Han kommer närmast från SEB där han under 18 år har haft en rad olika roller - från företagsmarknadschef till regionchef och med en plats i bankens nationella ledningsgrupp.

Vad lockade dig med uppdraget som vd för Herenco Invest?

— Framförallt arbetsuppgifterna, att få jobba med att investera i företag, säger Per Gerleman.

— Det är något som jag har sett från kanten när jag har jobbat på banken även om det varit mer från ett kreditperspektiv. Det känns spännande att få vara med och utveckla bolag.

Vilka erfarenheter från SEB kan du dra nytta av?

— Jag har träffat jättemånga företagare och entreprenörer genom åren, så delvis det kontaktnätet. På banken så jobbade vi också mycket med att analysera bolag, jag har också jobbat mycket med ledarskap - att utveckla bolag handlar ofta om att utveckla människor.

LÄS MER: Före detta Google-chef ska stärka mediehus

Lära av

Kommer Herenco Invest att förvärva hela bolag eller gå in som delägare?

Annons

— Vi kan tänka oss både och, antingen att förvärva hela bolag eller att gå in och stötta entreprenören.

Vilka typer av bolag vill ni investera i?

— Framförallt letar jag efter bolag som vi inte redan har i koncernen, nya marknader, och bolag som är i tillväxt.

Vilken nytta har Herencokoncernen av ett eget investmentbolag?

— Förhoppningsvis hittar vi nya branscher och vi kan lära oss saker av de bolag vi köper. Det finns många olika sätt som vi skulle kunna dra nytta av varandra.

LÄS MER: Elmia blir helt kommunägt - här är prislappen

En läranderesa

Per Gerleman säger också att han håller med i det Herencos koncernchef Lovisa Hamrin uttrycker i pressmeddelandet om Herenco Invest AB - att bolag inte behöver vara färdiga med sitt utvecklingsarbete eller ens klara över sin framtida inriktning för att vara intressanta:

— Det här är en utvecklingsmöjlighet och en läranderesa för oss. Herenco Invest kommer vara vårt stora Green house, där värmen är mer påskruvad. Vi har en stor frihet att gå in i bolag vi inte har erfarenhet av sedan tidigare och gradvis växa in i vår roll, säger hon.

Lovisa Hamrin betonar också att satsningen på Herenco Invest är långsiktig och hoppas att den ska leda in Herenco på helt nya marknader.

LÄS MER: Hallpressen byter namn

SEB