DESSA klassiska drömjobb kan dock snart få konkurrens av ett annat som slår dem alla.

Det finns trots allt bara ett jobb som kan kombinera polisyrket med kändisskap och rollspel: jobbet som rikspolischef.

Det är dessutom inte så långt ifrån astronautyrket heller för den delen, då det uppenbarligen inte kräver att man ska ha fötterna på jorden. I alla fall är det just den bilden som rikspolischef Dan Eliasson har förmedlat hittills.

Men det är inte bara barn som vill äga en "rikspolischef-kit" med tillhörande "tafsa-inte"-armband.

Även många vuxna sneglar avundsjukt på Dan Eliasson. Och det finns skäl till det.

I DAGARNA skrev Dagens Juridik att Eliasson toppar löneligan för Justitiedepartementets myndighetschefer (8/6). Med sina 160 000 kronor i månadslön tjänar han dessutom 30 000 kronor mer än justitieminister Morgan Johansson.

Eliassons lön kan även jämföras med statsminister Stefan Löfvens, som tjänar 164 000 kronor i månaden.

Men det bästa med Eliassons jobb är inte lönen, utan kravlösheten.

Egentligen har en rikspolischef ett väldigt krävande arbete, särskilt i dagsläget, med poliser som slutar eller går i pension eller blir bortjagade från vissa bostadsområden.

Men heter man Dan Eliasson och har man inrikesminister Anders Ygemans fulla förtroende kan man omvandla en viktig och samhällsbärande topposition till en barnlek, utan att behöva bry sig om konsekvenserna.

ELIASSON har många tabbar på sin lista: från att totalt bortse från sin roll som neutral myndighetsperson och säga att han avgår som rikspolischef om Jimmie Åkesson (SD) blir statsminister till att i tv påpeka hur synd det är om den förövare som dödade en 22-årig anställd kvinna på ett HVB-hem i Mölndal.

I måndags avslöjades ännu ett dåligt hanterat jobb.

Annons

Då rapporterade Dagens Nyheter att antalet "särskilt utsatta områden" har ökat från 15 stycken till 23 på två år.

Informationen har DN hämtat från hemlighetsstämplade dokument från Nationella operativa avdelningens underrättelseavdelning, som i sin tur har samlat in data från landets polisregioner.

Särskilt utsatta områden handlar om stadsdelar där det bland annat förekommer gängkriminalitet, narkotikahandel, parallell rättsskipning och religiös extremism.

Enligt DN:s källor planerade den högsta polisledningen att offentliggöra listan med stadsdelarna redan för en månad sedan, men stoppades av att Dan Eliasson sade nej.

DAN ELIASSONS övertramp började dock långt innan han ens blev rikspolischef.

Under sin tid som generaldirektör på Försäkringskassan beordrade han att radera miljontals e-post vilket försvårade internutredarnas arbete med att avslöja missförhållanden.

Han är även känd för att slösa skattepengar, ha svårt att ta emot kritik och lämna missnöjda arbetare bakom sig. Till Eliassons cv borde det egentligen bifogas en avvikelserapport.

Men Dan Eliassons liv flyter på. Han är en av de lyckliga få som inte behöver prestera särskilt mycket och ändå få toppjobb efter toppjobb med tillhörande lön.

Dan Eliasson behöver till skillnad från de flesta andra inte heller ha kompetens inom sitt ansvarsområde. I ämbets-Sverige kan man vara generaldirektör inom vadsomhelst bara man har varit det en gång tidigare.

Till och med att bära en polisuniform är ett privilegium som de flesta måste förtjäna, om man inte är Dan Eliasson såklart. Då kan man bära en i alla fall.

HADE Sverige varit ett företag hade Eliasson aldrig blivit rikspolischef. Men nu jobbar han för staten och då räcker det med att ha rätt vänner och rätt åsikter.

Och ju fler misstag Eliasson begår desto mer skyddas han av Ygeman. Den villkorslösa kärlek som socialdemokratin känner gentemot Eliasson borde alla få uppleva någon gång i livet.

Det är ännu en anledning till att avundas honom.

Ja, det finns hundra anledningar till att vilja vara Dan Eliasson. Men det finns ännu fler anledningar till att hålla honom långt borta från svenska myndigheter.