– Nu har vi vunnit!

Rolf Johnson, vice ordförande i Herrgårdens Vänner, tar i från magen och möts av en applåd. Han står precis utanför Rosenlunds Herrgård, framför ett hundratal besökare. De är här för att se Huskvarnasångaren Jill Svenssons konsert på temat "O vad världen är skön". Vissa är förmodligen också här för att fira den politiska vinst som gjort att Herrgården blivit tillgänglig för allmänheten. Det är åtminstone Rolf Johnson.

– Vi vill visa vår uppskattning till er som stöttat oss, säger han i mikrofonen.

"Byggnader från förr är nästan konstverk"

Det tog år av politiska bråk och spaltmeter i tidningarna, men våren 2014 stod det klart att kommunen inte skulle sälja herrgården. I vintras togs beslutet att den förutom att fungera som konferensgård och föreningslokal också kommer kunna utnyttjas av allmänheten.

Annons

Berit Ahlberg, som sitter på sin rollator längst bak i publiken, är nöjd över beslutet.

– Det är jätteviktigt att bevara det gamla till kommande generationer. Annars tappar de historien. Byggnader från förr är nästan konstverk, idag bygger vi bara asfalt fram och tillbaka.

Hon kan inte tänka sig något bättre sätt att fira.

– Det är en lycka att det är sommar och musik. Då blir det en lyckodag.

Vill bevara historisk mark

När Jill Svensson börjat sjunga slår sig Rolf Johnson ned vid ett bord i rosariet och berättar varför han engagerat sig i herrgårdens framtid.

– Det här är kulturhistoria. Vi ville att den här klenoden skulle bli kvar i skattebetalarnas händer.

– Det är först i min ålder man börjar fundera på vad man lämnar efter sig. Så det är väldigt roligt att vi fick rätt.