I Smeden erbjuds mängder av olika aktiviteter för ungdomar med olika bakgrund och förutsättningar. Syftet med aktivitetshuset är bland annat att erbjuda ungdomar en mångfald av aktiviteter och därigenom skapa integration mellan grupper och människor som skiljer sig i intressen, etnisk bakgrund eller funktionsförmåga. I huset finns exempelvis en fritidsgård, musik- och tv-studio och snart tillgång till en E-sportarena. Minst sagt imponerande för en verksamhet vars startskott avgick i förra sommaren. Men tanken på aktivitetshuset har funnits närvarande sedan långt tillbaka.

– HFF har alltid drivit olika projekt som ligger utanför fotbollen, som exempelvis sociala projekt och integrationsprojekt. Vi kände ett behov av att ha en större arena där vi kan göra andra saker, berättar Ingvar Ederborn och Örjan Johnsson från Huskvarna FF.

– Det finns ju mer än fotboll, lägger Ingvar Ederborn skrattandes till.

Örjan Johnsson och Ingvar Ederborn har många visioner för aktivitetshuset i Smedbyn.
Foto: Lejla Cato

Ekonomiskt stöd

Verksamheten har tidigare drivits ideellt men nu får HFF nya ekonomiska möjligheter. Föreningen har beviljats projektmedel av Allmänna arvsfonden de närmaste tre åren, vilket betyder möjligheter till utveckling och spridning. Pengar ska främst ska användas till en ny heltidstjänst.

– Vi vet inte hur det kommer se ut här om tre år, vilket är bra eftersom vi söker en projektledare som ska komma med nya idéer. Vi vill få spridning på sociala medier och vi söker en person som i samverkan med ungdomarna ska ta fram de projekt som vill göras, säger Ingvar Ederborn i HFF.

Annons

HFF hyr ut delar av sina lokaler i Smedbyn, något som inte minst ger ekonomisk täckning men som dessutom bidrar med intrressanta samarbeten. På källarplan finns ABF med en media-studio som ungdomarna och HFF kan ta del av. Där kan man syssla med filmredigering, Youtube-klippning eller andra mer avancerade redigeringsprogram.

– Även lokal-TV har gjorts nere i den källaren, så det är ordentligt anordnat, berättar Örjan Johnsson i HFF.

"De fyra hörnstenarna"

Idrott, Kultur, Integration och Föreningsverksamhet är de fyra hörnstenar som verksamheten i Smedbyn byggts på. Tanken är att minst två av dessa moment alltid ska finnas med vid uppstarten av nya projekt.

Aktivitetshuset Smeden ligger i Smedbyn i Huskvarna och står öppen för alla ungdomar.
Foto: Lejla Cato

– Vi vill skapa olika möjligheter till kulturyttringar för alla ungdomar, och inte bara de som är med i HFF, säger Örjan Johnsson och Ingvar Ederborn.

Måla, skriva, idrotta eller bara en plats att umgås i lugn och ro- alla möjligheter ska ges på Smeden. Men det är viktigt för HFF att inkludera alla som vill vara med.

– Det finns planer på ombyggnationer, där vi bland annat ska anpassa lokalerna så att alla behov blir bemötta, säger Örjan Johnsson och Ingvar Ederborn.

Mer information kan ni få genom Smedens hemsida eller Facebook- eller enkelt genom att droppa förbi i Smedbyn en dag efter skolan. Och kom ihåg; Allt är möjligt och alla är välkomna.

Relaterat: Haidari tvåmålsskytt – när HFF vann igen
Relaterat: Efter segern – HFF lämnar tunga nedflyttningsplatsen