– Det här är ett unikt samarbete som vi tror kommer betyda väldigt mycket, säger Johan Ljung som är idrottspastor i Huskvarna pingstkyrka.

Tillsammans med Frälsningsarmén i Jönköping, HFF, och projektgruppen vill de att dessa ungdomar ska känna sig välkomna till Sverige och få en meningsfull fritid.

– Vi vill på det här viset få in fler nyanlända och ensamkommande barn till föreningslivet. När jag själv kom till Sverige började jag tidigt spela fotboll och det gjorde bland annat att jag lärde mig svenska snabbt, säger Bahman Pourjanaki, som är med i projektet Huskvarna söder som jobbar med ungdomar som bor i Huskvarna och är även verksam i HFF.

Till en början kommer det bli en fotbollscup i Tipshallen den 19 december som går under namnet FFAGC (Football for all global cup). Ungefär 200 spelare, mestadels från HVB-hemmen i Jönköping med omnejd men även från FFA Global Stockholm och Husqvarna FF kommer att medverka.

Annons

– Det är fantastiskt att vi har fått till den här turneringen. Vi försökte först dela in de som anmälde sig i åldersklasser, men de flesta som kommer spela är pojkar mellan 16–18 år och de kommer att delas in i olika lag på plats, säger Hampus Ahlfeldt från Frälsningsarmén.

Den organisation som de olika arrangörerna är anslutna till heter Football All Global och målsättningen är att göra livet lättare för ungdomar som har det svårt.

– Förutom fotbollen är det tre andra frågor som vi trycker på och det är det sociala, att studera och lära sig existensiella frågor, säger Hampus Ahlfeldt.

I januari hoppas sedan FFA Global Hva fortsätta och skapa en träningsgrupp under HFF:s paraply.

– Den här gruppen har vi enbart ur social synpunkt och är öppen för både tjejer och killar i olika åldrar, säger Issa Iskander, sportchef i Husqvarna FF.

Ett sådant här projekt kostar pengar och de som står bakom det hela hoppas på hjälp.

– Vi har inget vinstintresse i det här, utan alla pengar kommer gå oavkortat till att fortsätta utveckla den här verksamheten. Därför hoppas vi att kommunen och näringslivet ställer upp, säger Issa Iskander.