Årets turné är ett samarbete mellan Arbetarnas bildningsförbund (ABF), Hyresrättsförmedlingen, Folkets hus och parker tillsammans med skivbolaget Redline Recordings, som anordnar workshops för musikintresserade ungdomar. Genom en mobil studio ska ungdomar få testa på att skriva texter, producera beats och framföra sina låtar i Hiphopbussen.

Konceptet med hiphopbussen återkommer tack vare att det blev en sån succé 2018. Enligt Rodrigo Bernal, verksamhetsutvecklare för hiphop på ABF, skapade hiphopbussen en effekt hos Sveriges ungdomar föregående år.

- Efter besöken förra året kunde vi se hur det skapades cirklar och grupper. Ungdomarna fick nya kompisar som de fortfarande håller kontakten med och flera stycken har släppt musik. Det gör mycket att de som är intresserade får träffa likasinnade, säger Rodrigo Bernal.

Detta var även ett krav som ABF hade för att vara med på turnébussen. Deras mål är att olika ungdomar ska se hur de kan göra och sedan kunna fortsätta att producera hos ABF. De kan se tydligt hur introduktionen av en studio kan inspirera och anser att detta även ska vara tillgängligt för ungdomarna i städerna de åker till.

Några av de som anordnar turnén är även artister och producenter själva. Både Salla Salazar och Masse Salazar som tillsammans har producerat musik för flera svenska hiphop-stjärnor som Linda Pira, Stor och Labyrint. Salla Salazar har även grundat hiphop gruppen Latin Kings.

Annons

– Förra året var det fullsatt i Jönköping. I år kommer det nog ännu fler personer, så det kommer bli mycket att organiserar detta, säger Rodrigo Bernal

ABF