Klockan var 04.50 på morgonen söndagen den 3 september 1967. Nedräkningen till den i åratal diskuterade högertrafikomläggningen hade börjat och många Jönköpingsbor hade stigit upp i ottan för att få vara med om det historiska ögonblick när Sverige äntligen gick över till högertrafik.

I Jönköping stannade alla fordon på Östra Storgatans vänstersida en kort stund för att sedan försiktigt glida över på höger sida.

Det var Dagen H. På Jönköpings-Postens redaktion var beredskapen givetvis på topp. De flesta reportrarna - undantaget undertecknad som gjorde sin blott tredje dag som volontär på tidningen - skulle rapportera på plats denna oförglömliga sensommarnatt då Sverige gick över till högertrafik.

600 miljoner skulle kalaset kosta, skrev Jönköpings-Posten, och det var det värt, ansåg högertrafikgeneralen Lars Sköld på Trafiksäkerhetsverket. I radio strömmade oavbrutet detta års landspläga - Peter Himmelstrands ”Håll dig till höger, Svensson”- och den legendariske bilradioprofilen Carl-Gunnar hammarlund fick extra sändningstid.

”Vi klarade högertrafikomläggningen! ” skrev Jönköpings-Posten den 4 september 1969. ”Trafiken flöt fint och humöret var på topp när Jönköping spegelvändes. En uppvisning i perfekt organisation”.