I slutet av november tog politikerna i Jönköping beslut i kommunfullmäktige, om att godkänna avtalet mellan kommunen och Sverigeförhandlingen för en höghastighetsjärnväg.

Avtalet innebär att Jönköpings kommun avsätter 195 miljoner kronor i medfinansiering för sträckan Linköping-Jönköping och bygger 10 000 nya bostäder från 2016 till 2035.

Läs mer: Avtal för höghastighetsbanan klart för beslut

Möttes i rådhuset

På fredagsförmiddagen möttes representanter från Region Jönköpings län och Jönköping, Värnamo och Tranås kommuner, för att skriva på avtalen med Sverigeförhandlingen.

Annons

— Det är ett jätteviktigt steg för att visa regering och riksdagsledamöter att vi gör vad vi kan, för att göra verklighet av detta, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

Redan våren 2016 tog Jönköpings kommun och Sverigeförhandlingens representant i hand om överenskommelsen. Sedan dess har kommunen arbetat vidare med detaljerna i avtalet, gällande till exempel hur och när utbetalningarna ska göras.

Rapporten snart klar

Under fredagen har också ett öppet brev skickats från kommunerna och regionen till alla riksdagsledamöter. I brevet uppmanades riksdag och regering att börja diskutera och våga ta beslut i frågan.

— Nu är det upp till nationella politiker att visa att de vågar tänka långsiktigt, hållbart och på framtiden, säger Ann-Marie Nilsson.

Sverigeförhandlingen, som tillsattes av regeringen för att utreda genomförandet av den nya höghastighetsjärnvägen, har snart avslutat sitt arbete berättar förhandlaren Catharina Håkansson Boman, på fredagens träff.

— På onsdag lämnar vi över vår rapport till infrastrukturminister Tomas Eneroth och då lämnas också alla avtal över som är undertecknade, säger Catharina Håkansson Boman.