För många har det blivit en kär tradition att besöka julmarknaderna i centrum av Skillingaryd och Vaggeryd. På de glada minerna hos männen i de gula jackorna kan man anta att de också har ett visst utbyte av traditionen.

Julmarknad lockade många besökare

Högre syfte

Men det handlar ju om att samla in medel för ett högre syfte. Vid klubbens månadsmöte hade man besök av Leif Niord från kollegorna i Nossebro.

Annons

Han berättade om samarbetet mellan Svenska Lions och Turkiska Lions och hur man hjälper tusentals flyktingfamiljer i Istanbul- och Adanaområdet. De består mest av småbarn och kvinnor. Totalt handlar det om cirka tre miljoner flyktingar från Syrien.

I Syrien befinner sig halva befolkningen på flykt.

Från luciakröning till chokladhjul

Hjälpen har framför allt omfattat basföda; bebismat, blöjor, hygienartiklar, handdukar, skolmaterial och leksaker. Från november 2015 har man nu dessutom lyckats sätta upp fyra skolmoduler och en förskola i Istanbul.

Inte självklart

Kommer hjälpen fram?

— Ja, hjälpen kommer fram nu, men det är inte självklart utan kräver ett medvetet och engagerat arbete. Och att samarbeta med andra, stora, hjälporganisationer är inte alltid framgångsrikt, säger Leif Niord.

Ett par framgångsfaktorer är, enligt Leif, att hjälpen går via Lions i Sverige till Lions i Turkiet och kunskapen i språk och förhållanden på plats. Leifs fru är född i Turkiet, vilket man har mycket nytta av. Efterhand har man i arbetet hittat informella konkreta ”dörröppnare” på olika platser, som dels kan ange var hjälpen behövs som bäst, dels vet vägar in i byråkratin. Bistånd i form av kläder fungerar bäst när de köps billigt på plats.

Lions Skillingaryd-Vaggeryd har nu skickat 25 000 kr till projektet – ett resultat bland annat från julmarknaderna i Skillingaryd och Vaggeryd. Administration betalas med medlemsavgifter och det stöd klubben fått från enskilda och företag inom kommunen.

120 000 kronor till välgörenhet

Jul