Läs mer: Grennaskolan hotas av nedläggning

I väntan på att politikerna ska fatta ett beslut om vad som ska hända med Grennaskolan så har utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden tillsammans med personalenheten, Grennaskolans rektor Anders Brage, den tillförordnade gymnasiechefen Mats Almlöv och Andreas Holm, rektor på Per Brahegymnasiet, tagit fram ett förslag om att de 49 eleverna kan fortsätta sin utbildning på Per Brahegymnasiet i Jönköping.

— Som jag ser det finns det två alternativ för politikerna. Antingen bestämmer man att de 49 elever som finns kvar på skolan efter sommaren får gå klart sin utbildning på Grennaskolan. Eller så väljer man att lägga ned skolan redan till hösten. Då har vi kommit fram till ett förslag om att eleverna kan gå klart sin utbildning på Per Brahegymnasiet, säger Marie Protiwa, chef vid utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Buss kan sättas in

Läggs skolan ned till hösten är tanken att planen ska kunna verkställas direkt. Tanken är då att en buss kommer att hyras in och skjutsa eleverna till Jönköping på morgonen och hämta dem på eftermiddagen. Eleverna ska kunna bo kvar på internatet som vanligt.

Annons

— Eleverna får då möjlighet att fortsätta sin utbildning på en jättefin skola och kan bo kvar och känna sin trygghet i Gränna. Jag tycker att det är ett jättebra förslag, det är det bästa vi kunde hitta på, berättar Marie Protiwa.

Sven du Gay är dock inte lika nöjd. Hans dotter har precis fyllt 18 år och går IB 1 på Grennaskolan. Sven bor i Schweiz och har upplevt att informationen kring skolans situation har varit dålig.

— Min dotter berättade att skolan kanske läggs ned innan jag visste något om det. För ett och ett halvt år sedan garanterade de att barnen kunde gå på Grennaskolan. De säger att de gjort en stor satsning på marknadsföring, men varför har man inte skrivit till alla föredettingar och frågat om de vill skicka dit sina barn? Vi valde inte Grennaskolan för att eleverna ska bussas till Jönköping två timmar om dagen, utan för att hon ska slippa stad och pendling, säger han.

"Väldigt besvikna"

Sven betalar omkring 270 000 kronor per år för att hans dotter ska gå på Grennaskolan. De valde just Grennaskolan för internatet och en viss miljö, utbildning och närheten till lärare och personal. Sven berättar att dottern och hennes klasskompisar är oroliga över vad som kommer att hända.

— Vi är väldigt besvikna. Hur ska de kunna garantera att hon får samma utbildning på Per Brahegymnasiet om de inte ens kan garantera att skolan finns kvar? Hur ska vi kunna lita på dem? Det här är inte vad de lovade, säger han.

Läs mer: "Vi ser det inte som ett hot"