Se tv-klippet här: Lova två år efter hjärtoperationen

Läs mer: Sune ska laga Lovas hjärta

Läs mer: Lova överlämnad i läkarnas händer

Läs mer: Nu skrattar Lova igen

Hon har fått ett äpple, äter det till hälften men slickar sedan smulorna från bakverket som legat på pappas assiett.

– Vill du ha en sådan i stället? säger Daniel Pajnic och pekar på wienerlängden. Du brukar ju inte gilla kakor.

Lova Lövdahl nickar. Jo, i dag gör hon det.

Mellan tuggorna sjunger hon tyst, Blinka lilla stjärna. Eller för att vara korrekt: Twinkle twinkle litte star.

– Hon har ett favoritprogram på Youtube som heter Peppa Pig. Det tog ett tag innan vi såg att det fanns på svenska också. Men där har hon snappat upp en hel del. Ibland förstår vi inte vad hon säger, innan vi inser att hon pratar på engelska, säger Madeleine Lövdahl och skrattar.

Det har gått ganska exakt två år sedan vi för första gången träffade familjen Lövdahl-Pajnic. Då satt Madeleine och Daniel, nervösa och oroliga, i sal 10 på avdelning 67 på barnhjärtcentrum på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Lova var fyra månader och skulle dagen därpå genomgå en hjärtoperation. Hon föddes med en typ av hjärtfel som kallas fallots missbildning och som innebar att hon hade ett hål i skiljeväggen mellan de båda kamrarna samt en förträngning i lungpulsådern. Och även om hon dittills inte lidit några men av det, var operationen nödvändig för att undvika komplikationer senare i livet.

Tidningen fick vara med, såväl innan och efter som under själva operationen.

Varför?

Fakta: Så lagade läkarna Lovas hjärta

Lovas hjärtfel upptäcktes redan när hon låg i magen.

Felet, som kallas fallots missbil..

Fakta: Så lagade läkarna Lovas hjärta

Lovas hjärtfel upptäcktes redan när hon låg i magen.

Felet, som kallas fallots missbildning, innebar att hon hade ett hål i skiljeväggen mellan höger och vänster hjärtkammare, en missbildad hjärtklaff samt en förträngning i lungpulsådern.

Fyra månader gammal opererades Lova på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Hålet i skiljeväggen mellan de båda hjärtkamrarna täcktes med en av lapp av syntetiskt material, den missbildade klaffen lagades och den del av lungpulsådern som var för trång, vidgades med hjälp av en bortklippt bit av hjärtsäcken.

I och med operationen blev hjärtat helt återställt men Lova kommer att behöva kontrolleras regelbundet under hela livet.

– Vi var tveksamma först och funderade över om vi verkligen ville att alla skulle få veta allt det här om oss. Men vi ändrade oss snabbt och tänkte att om vi inte är öppna med Lovas hjärtfel, hur ska hon då kunna vara det i framtiden? Vi ville ju att hon skulle vara stolt över det hon har gått igenom. Nu känns det fint att ha det så dokumenterat och kunna visa henne, hon vill ofta titta på bilderna där, som hon säger, doktorn lagade hennes hjärta, säger Madeleine och fortsätter:

– Dessutom hoppades vi att skulle kunna lugna andra oroliga hjärtebarnsföräldrar därute. Kort efter Lovas operation var vi på en kontroll på Ryhov och i väntrummet träffade vi en familj vars barn hade samma hjärtfel. De tackade oss och berättade att de känt sig mycket lugnare efter att ha läst om oss. Då kändes det som att det var värt det bara för deras skull.

Det har hänt mycket sedan vi sågs sist. Lägenheten i Skillingaryd har bytts mot en villa på samma ort, Lova har vuxit från bebis till en sprallig två- och ett halvtåring, och Daniel och Madeleine har inte bara ett barn, utan två. Lillayster Mila föddes den sjunde januari i år och vilar under intervjun på Madeleines ena arm.

På den andra sitter ett armband med bokstäver som tillsammans bildar ordet ”hjärtebarn”. Ändå är det faktiskt väldigt sällan som Madeleine och Daniel identifierar sig som hjärtebarnsföräldrar.

– Vi tänker inte så ofta på det längre. Vi var i badhuset en gång när en kompis till mig sa ”wow, det syns ju inte”, och jag förstod inte ens vad hon menade. Vad syns inte? säger Madeleine.

Det kompisen syftade på var ärret över Lovas bröstkorg, det enda synbara spår som i dag vittnar om vad hon varit med om. Men knappt det alltså, för det är just så, att det nästan inte syns. Efter operationen syddes bröstkorgen igen med ny teknik som innebär att man syr inifrån för att minska ärrbildningen så mycket som möjligt.

I dag mår Lova bra, riktigt bra till och med. Daniel beskriver sin dotter som bestämd och envis, glad och sprallig. En framåt tjej med mycket energi.

– Vi var på Leos lekland häromdagen och där tog jag slut innan hon gjorde det. Och kvällarna, det är omöjligt att få henne att somna, säger han.

Och det är inte bara hans egna observationer som ligger till grund för slutsatsen att Lova mår bra. Hon har allt sedan operationen gått på regelbundna kontroller som alla entydigt visat samma sak. Ett halvår efteråt blev hon officiellt friskförklarad – och föräldrarna uppmanades av hjärtläkaren att börja leva igen.

– Han sa till oss på skarpen och den sparken i baken behövdes. Efter operationen var vi självklart glada för att det var över, det vi längtat efter och bävat inför ända sedan hon låg i magen. Men samtidigt var det svårt att ställa om, från att ha tvingats vara extremt försiktig med att träffa folk, be alla sprita sig om händerna innan de kom in till oss, inte våga åka till öppna förskolan och så vidare.

Men allt eftersom kunde livet börja om och när Lova var ett och ett halvt år gammal, blev Madeleine gravid på nytt. Då kom oron tillbaka.

– Vi visste att Lovas hjärtfel inte var ärftligt, men jag blev jätteorolig ändå. Har det hänt en gång, kan det ju hända en gång till. Så tänkte jag, säger Madeleine.

Förutom de två standardultraljud som erbjuds alla, fick de göra ytterligare ett i graviditetsvecka 20, ett så kallat riktat ultraljud då hjärtat undersöktes noggrant. Där kunde till och med Madeleine och Daniel se skillnaden mellan ett friskt hjärta jämfört med hur Lovas såg ut.

Kunde ni släppa oron då?

– Daniel är lugnet själv så han har inte alls varit så orolig som jag. Men jag kunde inte riktigt lita på att allt var bra. Jag trodde att jag skulle slappna av när Mila väl var ute, men inte ens när tre olika läkare lyssnat på hennes hjärta kunde jag göra det. Så när vi någon vecka efter att hon fötts fick kallelsen till Lovas årliga hjärtundersökning, ringde vi och frågade om de kunde göra samma undersökning på Mila också. De var väldigt förstående och gjorde både ultraljud och EKG på henne. De har till och med lovat att göra en uppföljning på henne när Lova har sin årliga undersökning nästa gång.

Så nu har du släppt oron?

– Ja, nu kan jag slappna av!