Under 90-talet byggde Erik Hjärtfors ett 45-tal timmerhus för hand i södra Sverige. År 2008 började han med inredning, allt från stolar, bänkar och bord till bardiskar och fast inredning. Allt i rustikt trä, gammalt som nytt.

— Jag plockar ner en ladugård om året och återanvänder materialet, berättar han.

Det är det grånade träet, som utsatts för vind och rusk, eller det sandbruna träet, som skonats inomhus, som kunderna vill ha. Men Erik Hjärtfors använder sig också att nytt trä som behandlas på olika sätt. Rustikt är ledordet.

Annons

— Vi kan jäkligt mycket här på landsbygden så låt oss vara med och leka, säger han.

Och Erik Hjärtfors har kommit med i leken. Det har gått bra, mycket bra. Hans rustika möbler är eftertraktade i såväl offentlig miljö som hemmiljö. Han har bland annat byggt inredning åt restaurangerna Geronimos på Nya Stampen i gamla stan, utemiljön på Aubergine på Östermalm samt 39 Wäst på Kungsholmen.

— Stockholmarna vill ha in naturen. De älskar att ge en image av att vara naturnära, säger Erik Hjärtfors.

Krogbesökarna ska kunna sitta ner och smeka handen över en träyta och faktiskt konstatera att det inte är något limträ, utan en hel och rejäl planka.

Hjärtfors har redan ett uppbyggt kontaktnät med inredare i Stockholm. Därför känns det helt naturligt att bygga upp ett showrum i huvudstaden, dit inte bara inredarna kan komma och hämta inspiration utan dit också kunderna kan komma och specialbeställa måtten på sina möbler.

— Det är i Stockholm allt händer, det är där urbaniseringen sker. Vi måste följa efter flyttvågen, säger han.

Showroomet ska stå klart till möbelmässan i februari månad.