Förmånscyklar beskrivs som en skattepliktig förmån som arbetsgivaren kan tillhandahålla. Arbetstagaren betalar skatt på förmånen och arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter. Det är inte helt ovanligt att cyklar erbjuds till anställda inom den offentliga sektorn, exempelvis i Jönköpings kommun.

Fakta: 298 kronor per månad

En cykel för 15 000 kronor beräknas kosta 298 kronor per månad i löneavdrag, vilket ger en tot..

Fakta: 298 kronor per månad

En cykel för 15 000 kronor beräknas kosta 298 kronor per månad i löneavdrag, vilket ger en totalkostnad på 9 828 kronor efter tre år.

Om en procent av bilåkandet i Sverige förs över till cykel minskar enligt flera aktörer i branschen bensin och dieselföbrukningen med 55 miljoner liter per år, motsvarande 22 300 ton kvävedioxidutsläpp.

— Men jag känner inte till att det finns något bolag som vänder sig helt till den privata sektorn och kanske är vi först, säger Björn Ekholm.

Annons

Tillsammans med kompanjonen Anders Borste, både med många års erfarenhet i finansvärlden och företagande, började tankarna gro om ett helt nytt koncept med Mullsjö som bas.

— Att cykla till och från jobbet och även därutöver har blivit en viktig fråga i samhället, inte minst med tanke på miljö- och hälsoeffekterna men också kostnader. Vad vi nu har gjort är att i stort kopierat ett upplägg likt hem PC uppläggen på 1990-talet, säger Björn Ekholm.

Bearbetat marknaden

Bolaget har under flera månader tecknat avtal med ett antal större och även lokala cykelleverantörer, från Trelleborg i söder till Stockholm som effektivt kan leverera cyklar av de mest kända varumärkena. Flera större företag har också kontaktats för att bearbeta marknaden.

— Vi känner att vi är på rätt väg och är nu redo att dra i gång på allvar. Och går det riktigt bra kommer vi vara i behov av fler kollegor, säger Björn Ekholm.

Köpa loss cykeln

Han berättar också att avtalen som kan tecknas normalt löper över tre år och medarbetaren betalar en månadsavgift som varierar beroende på val av cykel och tillvalstjänster som exempelvis försäkringsskydd och service. När avtalet har löpt ut kan den anställde antingen lämna tillbaka cykeln eller köpa loss den för ett aktuellt marknadsvärde.