Detta med anledning av den undersökning som Svenska Ishockeyförbundet gjort för en tid sedan tillsammans med stiftelsen Friends där arbetsmiljön har kartlagts för svenska ishockeydomare från elit till ungdomsishockeyn. Totalt kom det in 691 svar.

Fredrik Rönnberg

Ålder: 30

Bor: Jönköping

Yrke: Elevassistent

Familj: Flickvännen Sara

Ser på ..

Fredrik Rönnberg

Ålder: 30

Bor: Jönköping

Yrke: Elevassistent

Familj: Flickvännen Sara

Ser på tv: CMores hockeymatcher

Läser helst: Om aktier

Äter helst: en bra oxfilé

Meriter: 5 allsvenska säsonger som linjeman plus en JSM-final som linjeman när LHC slog HV.

Undersökningen visar att en av sju domare har varit rädda för att bli utsatta för våld, hot om våld, nedsättande kommentarer eller andra kränkningar vid ”flertal tillfällen eller nästan varje tillfälle”.

— Det är en anmärkningsvärt hög siffra på ett jobb, som i SHL, eller om man har det som hobby när man dömer ungdomsmatcher, säger Fredrik Rönnberg.

I Småland finns det runt 430 domare från SHL-nivå ner till föreningsdomare och det har ställs in matcher i distriktet för att det är domarbrist.

– Tyvärr, kommer det mycket skit under våra matcher, men när man har dömt några år har jag lärt mig att hantera det mer än när man var ung och skulle döma sina första matcher, säger Fredrik Rönnberg.

I allsvenskan blir det mängder av resor för Fredrik. Det blir runt 45 seriematcher på en säsong.

– Publiken har jag lärt mig att leva med. Spelare och ledare kommer betydligt närmare och det kan bli en hel del svordomar och verbala attacker under matcherna.

Inför den här säsongen infördes två minuters utvisning för olämpligt uppträdande som innebär att det egna laget får box play. Tidigare var det enbart ett personligt straff på tio minuter. En hel del matchstraff delas också ut.

– Oftast blir det matchstraff när det blir en fysisk kontakt med domaren eller när det är rasistiska påhopp.

Fredrik har haft kollegor som råkat illa ut.

– Jag känner en del som fått ta emot hot via brev. Själv har jag råkat ut för en händelse och det var i en hemmamatch för Troja/Ljungby för några år sedan då det via ett reportage kom mig tillkänna att en åskådare skrek ett rasistiskt påhopp. Jag har fått många frågor om mitt ursprung och hur det påverkat mig, men jag har klarat mig bra, säger Fredrik Rönnberg.

I Jönköping finns det två linjemän som är linjemän i SHL och det är Anders Nyqvist och Tobias Haster. Fredrik Rönnberg är den ende linjedomaren i allsvenskan. Totalt finns det runt 5000 hockeydomare i landet och bara i Stockholm är antalet 700.

– I Stockholm vet jag att det brukar sluta ungefär 100 stycken varje år för att de råkar ut för kränkningar och det är inte okej. Främst är det ungdomsdomare som lägger av. Det gäller att tänka sig för när man kritiserar ungdomar på 13-14 år som dömer och kanske gör sin andra-tredje match någonsin. De dömer för att de tycker det är kul och har inte någon avsikt att förstöra en match, säger Fredrik Rönnberg.

Han vill framhålla att ingen är felfri och att det begås misstag.

– Vi gör fel varje kväll när vi dömer och ändå har vi jumbotroner och teknisk utrustning till hjälp. Därför tycker jag det skulle vara märkligt om det inte görs i exempelvis en U15-match i Nässjö där domarna inte har några sådana hjälpmedel. Det tycker jag alla ledare, spelare och föräldrar ska tänka på.