Mannen hade en självrisk på 9040 kronor för brandförsäkringen för sin verksamhet hos Dina försäkringar. För en tid sedan började de ta emot flyktingar som kom till trakten akut. Här på evakueringsboendet får flyktingarna mat och tak över huvudet i väntan på att deras asylansökan registreras hos Migrationsverket.

Så kom beskedet: självrisken för brandförsäkringen höjdes till 226 000 kronor.

— De sa till mig att det kan komma en pyroman och tända eld. Vi uppmanas att öppna våra hjärtan. Men vad gör försäkringsbolagen? De hindrar många från att starta boenden. Hade vi vetat detta hade vi inte heller startat ett boende, säger mannen.

Det var när han hörde att ett annat boende hade blivit av med försäkringen i sitt försäkringsbolag som han kontaktade Dina försäkringar.

Han fick behålla sin försäkring eftersom han hade varit kund i bolaget länge, men självrisken på brandförsäkringen höjdes rejält. Han berättar att han har uppgraderat brandskyddet på verksamheten i linje med Migrationsverkets mall.

— Vi har följt lagen om brandskyddet till punkt och pricka. Om vi nu gör allt detta så borde försäkringsbolaget ha sagt att bara ni följer riktlinjerna skulle inte försäkringen påverkas.

"Skamligt gjort"

Mannen säger att försäkringsbolagen hindrar många från att starta flyktingverksamhet.

Hade vi vetat detta hade vi antagligen inte startat boendet. Vi får höra att privata aktörer ska ställa upp för flyktingarna, men försäkringsbolagen ställer inte upp. Jag tycker att det är skamligt gjort. Nu är det försäkringsbolag som sätter stopp för flyktingarna.

Med tanke på bränderna på flyktingboenden - har du någon förståelse för hur försäkringsbolaget agerar?

Nej, jag har faktiskt inte det. De kan väl åtminstone informera om att de ändrar brandreglerna. De kunde ha skickat ut något.

Han tror att många som tar emot flyktingar inte har en aning om att det kan bli en kostsam historia. Han tycker också att Migrationsverket kan gå ut med att aktörerna ska prata med sitt lokala försäkringsbolag om frågan.

Skulle olyckan vara framme finns inte en krona beräknad för detta. Och det gäller nog inte bara mig.

Fotnot:

Personen som driver evakueringsboendet vill vara anonym eftersom han inte får berätta var boendet ligger.