— Det har varit fantastiskt, säger initiativtagaren Mariana Morosanu när dagen går mot sitt slut.

Jobb- och praktikmässan

Sponsorer och samarbetspartners till mässan är Sofiehof, Hotel Savoy, Citykoll, TasteJkpg, C..

Jobb- och praktikmässan

Sponsorer och samarbetspartners till mässan är Sofiehof, Hotel Savoy, Citykoll, TasteJkpg, Centerpartiet, Region Jönköpings län, Svenska kyrkan, Studieförbundet vuxenskola, Folkuniversitet, Röda korset, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Initiativtagare och projektledare till mässan är Mariana Morosanu.

På förmiddagen informerades företag om gällande lagstiftning och fördelarna med att introducera asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd till svensk arbetsmarknad i ett så tidigt skede som möjligt.

Och på eftermiddagen fick nyanlända och asylsökande träffa svenska arbetsgivare.

Det var så många som kom så någon undrade om det var en demonstration på gång innan han förstod att alla skulle in på mässan.

Vill verkligen delta

— Det är ett jättestort intresse, de vill veta mer och de vill absolut ha något att göra. Så om någon hade en bild av att det inte är så har den raserats och det känns skönt, säger Liz Modin från Migrationsverket som tillsammans med Christian Mandas informerade om vilka rättigheter till arbete och praktik asylsökande har.

Annons

De säger att suget efter att känna sig behövd är jättestort och många frågar när de kan bli en del av det svenska samhället.

— De frågar också lika gärna efter praktik som efter ett arbete eftersom de ser vägen in till integration där, säger Christian Mandas.

Karin Lindh, som är verksamhetssamordnar på Stormtrivs hemtjänst, berättar att hon har fått in ett antal intressanta cv:n och att det är praktikplatser man kan erbjuda i första hand.

— Men jag har också fått några som hade både bil och kört och som jobbat med hemvård tidigare och i ett sådant läge kan vi erbjuda jobb, beroende på språkkunskaperna förstås.

Finns det några jobb då?

— Klart det finns jobb! Vi är ju mitt i en högkonjunktur, svarar Karin Lindh.

Lämnade cv

Dawod Sekandari från Bangladech och Mohamed Amin från Afghanistan har båda varit i Sverige i fem månader. Nu har de lämnat sina cv, Dawod Sekandari har jobbat som skräddare i flera år och Mohamed Amin har en utbildning i ekonomisk redovisning.

— Vi söker praktik, jobb, utbildning... Vad som helst, säger de.

Något napp fick de inte på tisdagen men de fortsätter att leta, säger de.

Mariana Morosanu hoppas kunna upprepa dagen. Hon berättar att ett antal arbetsgivare från Göteborg också besökte mässan och att de hade hittat fem, sex klockrena kandidater och ytterligare ett tiotal intressanta namn.

Under våren 2015 skapade Julia Sandwall gruppen Integrera mera Jönköping. I dag har gruppen över 1 200 medlemmar och har drivit frågor kring mottagning och integration av nyanlända. I höstas anslöt sig Mariana Morosanu som alltså är projektledare för jobb- och praktikmässan.