Emilie Höijer har alltid varit kreativ. Utöver att spela piano sen barndomen har hon pluggat teater i både Sverige och USA, dansat och spelat i slagverksensemble.

Sen gymnasiet har hon också skrivit och spelat in sin egen musik. Efter några år av hemmastudiobyggande släpptes i förra veckan debutsingeln "Du som ville kyssas".

– Den handlar om att våga bejaka kärleken, att tillåta sig vara i den. Många är ärrade och kanske rädda efter tidigare relationer, men låten är en uppmaning att våga låta det hända.

Rent musikaliskt rör det sig om gitarrbaserad pop med bitterljuva melodier, inte helt olikt Säkert! och Hello Saferide. Emilies låtskrivande inspireras av möten med, och historier ifrån, människor i hennes närhet.

– Jag vill förmedla glädje, kärlek, hopp och tröst. Mycket hämtas från saker som händer runt omkring mig. Musik är en bearbetning av känslor och upplevelser för mig.

Eftersom de är en känslokanalisering kan låtarna också dyka upp lite var som helst.

Roller derby

Roller derby är en fullkontaktssport som spelas på rullskridskor. Den utövas av två motst..

Roller derby

Roller derby är en fullkontaktssport som spelas på rullskridskor. Den utövas av två motståndarlag på en oval inomhusbana, där poäng plockas genom att ta sig förbi medlemmar i motståndarlaget.

Sporten utvecklades i USA under 1930-talet och dog ut på 70-talet. Under 2000-talet har den återuppstått som en undergroundrörelse, där det främst är kvinnor som deltar.

Annons

– Det kommer ofta när jag är ute och cyklar. Eller i drömmar, det är aktivt hela tiden. Jag vaknar på natten och knackar rytmer in i telefonen eller sjunger en understämma.

Systerskap genom sport

En av Emilies livshändelser som blivit en låt är hennes inträde i roller derby. Det är en kampsport som utförs på rullskridskor, spelas i lag och främst utövas av kvinnor. Hon blev engagerad i det när hon flyttade till sin nuvarande hemstad, Norrköping. Där gav den henne ett sammanhang i en annars helt ny stad.

– Den här sporten är bland det bästa jag upptäckt. Föreningen är så peppig, det är så mycket kärlek och systerskap. Eftersom det är en tuff sport så blir det mycket känslor, både svett och tårar.

Låten släpps i höst och är en hyllning till allt detta, och en uppmaning till fler att prova på sporten. Till skillnad från debutsingeln är låten helt elektronisk. Lyssna på en bit av den i tv-klippet ovan.

– Jag ville göra låten som en kärleksförklaring till sporten och för att roller derby ska bli mer utbrett. Det är konstigt att det inte är det redan.

En fighter

När Emilie får frågan om musikaliska influenser nämner hon Regina Spektor, Michael Jackson och Laleh. Likt den sistnämnda gör hon det mesta själv, både under låtskrivande och inspelning.

– Jag är väl en fighter, och det måste man nog vara för att kunna lyckas. Det är en tuff bransch, de som klarar sig är nog de som känner att de måste göra detta. Att det inte finns några hinder.

Hon beskriver det som "förlösande" att släppa en första låt och bli artist. Nu är planen att fortsätta med fler singlar under sommaren och hösten. Samtliga kommer också få en musikvideo, på grund av Emilies bakgrund som teaterskådespelare och dansare.

Målet är att slå igenom stort.

– I roller derbyn är jag jammer, den som tacklas och plockar poäng. Det är likadant med musiken, jag har siktet inställt och tacklar mig fram mot mitt mål.

Pop