Solen strålade och många Österängsbor sökte sig ut i lördags för att fira Österängsdagen. Här fanns ponnyridning, hoppborg, teater och musikföreställningar. På scen, inte långt från höghuset där hon växte upp, tilldelades Dona Hariri utmärkelsen för Årets prestation.

Förra hösten drog Dona Hariri igång det ideella nätverket "Jurister på Stockholms central", efter att hon sett de stora flyktingskarorna som samlats där. Genom ett stort antal frivilliga lyckades man under flera månader bemanna centralstationen dygnet runt.

Tillgängliggör juridik

Annons

Född i Iran kom hon som treåring med sin familj till Sverige, och som jurist ägnar Dona Hariri nu en stor del av sin tid åt att göra juridiken tillgänglig för alla. Hon har även varit programledare för tv-serien Justitia i SVT.

— Jag är jätteglad varje gång mitt arbete uppmärksammas. Men den här utmärkelsen är helt unik eftersom det handlar om mitt hem där jag växte upp och har min familj och mina barndomsvänner. Det känns överväldigande, säger Dona Hariri.

— Jag hoppas att utmärkelsen motiverar fler att ställa sig upp och höja sin röst. Österängen är fullt med kärlek och människor värda att lyfta. Jag hoppas att priset fortsätter att delas ut som ett steg i detta.

Förebild för andra

Förutom "Jurister på Stockholms central", som fortfarande utför sina tjänster vid behov, driver Dona bland annat ideell juridisk rådgivning i Stockholmsförorten Husby och föreläser. Till vardags jobbar hon som rådgivare inom barn på flykt hos Rädda Barnen.

Motiveringen till Årets prestation lyder: "Med sina kunskaper om juridik förmedlar Dona Hariri lag och rätt till många i vardagliga situationer. Med sin positiva drivkraft har Dona lyckats dela med sig av sin kunskap och erfarenhet av lagboken och ge människor kännedom om sina rättigheter och skyldigheter. Genom sin uppväxt på Österängen är Dona en förebild för barn och unga på området."