Förra veckan meddelade Håkan Jansson (M) att han kommer att avgå som ordförande i regionstyrelsen. Han har under en tid haft hälsoproblem och vill därför dra sig tillbaka.

Fakta: Hetaste kandidaterna

Malin Olsson, 48 år, från Nässjö är en av kandidaterna att bli ordförande i regionstyrel..

Fakta: Hetaste kandidaterna

Malin Olsson, 48 år, från Nässjö är en av kandidaterna att bli ordförande i regionstyrelsen. Övriga namn som pekas ut som tänkbara kandidater är Malin Wengholm, 39 år, från Jönköping, Anders Wilander, 61 år, från Tranås, Niclas Palmgren, 45 år, från Gislaved, och Tomas Erazim, 43 år, från Eksjö. Moderaternas valberedning har precis satt igång arbetet med att ta fram en ersättare till Håkan Jansson.

Som tidningen tidigare har skrivit har en kvartett pekats ut som tänkbara kandidater till den högsta politiska posten i Region Jönköpings län.

Det rör sig om Malin Wengholm, Anders Wilander, Niclas Palmgren och Tomas Erazim. Den förstnämnda är idag regionråd. De tre övriga är också regionpolitiker men har sina främsta meriter som kommunpolitiker på högsta nivå.

Nu dyker ett nytt hett namn upp. Det är Malin Olsson från Nässjö. Enligt en initierad källa är det ett politiker som har en stark förankring i Moderaterna i hela länet.

Många uppdrag

Malin Olsson är 2:e vice ordförande i Moderaterna i Jönköpings län. Hon satt som ledamot i landstingsfullmäktige under förra mandatperioden och sitter nu som ledamot i regionfullmäktige samt som 1:e vice ordförande i regionstyrelsen.

Malin Olsson har vidare suttit i kommunfullmäktige i Nässjö sedan 2002. Den här mandatperioden är hon vice ordförande i kommunfullmäktige. Hon har tidigare suttit i kommunstyrelsen.

"Lite för mäktigt"

Malin Olsson är 48 år och är utbildat som jurist. Hon är enhetschef för Servicekontoret i Nässjö, som är en samhällstjänst mellan Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.

Malin Olsson uppger att hon är både överraskad och smickrad över att bli nämnd som kandidat till posten som ordförande i regionstyrelsen.

— Men spontant känns det lite för mäktigt. Jag har inte erfarenhet av att vara heltidspolitiker och det här är den tyngsta posten i regionen. Det finns andra namn med mer erfarenhet, säger hon.

Men om du får en konkret förfrågan av ditt parti?

— Då får jag verkligen bli övertygad i så fall, säger Malin Olsson.