Den totalrenoverade tidigare tvåfamiljsvillan på Skogsvägen i Tenhult är ljus och smakfullt inredd - och redan ute på verandan anar man att det finns en konstnär i huset. Där står ett par dörrar uppställda som Lisbeth Hertelendy målade i somras på ren inspiration. Nu har de fått en blå himmelsfärg på sig och lätta vita moln.

Profilen: Lisbeth Hertelendy

Ålder: 38.

Familj: maken Patrik, barnen Leonard, 8, Vendela, 7 och Elvira, 4.

Bor: Villa i Tenhult...

Profilen: Lisbeth Hertelendy

Ålder: 38.

Familj: maken Patrik, barnen Leonard, 8, Vendela, 7 och Elvira, 4.

Bor: Villa i Tenhult.

Intressen: Måleriet och att umgås med vänner.

Läser: Romanen "Livet efter dig" av Jojo Moyes, tidningar på nätet.

Lyssnar på: Sommarpratarna i P1, blandad musik.

Drömresmål: Jag har USA kvar att upptäcka.

– Jag målade som en tok i somras, jag stod ute mycket i värmen och det blev nästan lite Medelhavskänsla. Men då hade jag också en deadline att tänka på, säger Lisbeth Hertelendy.

Två utställningar

Tidspressen hade med hennes första helt egna konstutställning att göra. I slutet av september visade hon en stor mängd nya tavlor på Clarion Victoria Hotel i Jönköping, i samband med årets KulturDagNatt. Och den 8 november är det dags för en ny utställning på samma plats. Oljemålningarna ligger kanske Lisbeth Hertelendy allra varmast om hjärtat, men hon målar även gärna akvareller och kolteckningar. De nakna kvinnokropparna, ofta utan ansikten, har blivit något av ett signum.

– Jag tycker att det är trevligt med kurvor, och vill göra något som är vackert att titta på. Ingen kropp blir ju heller den andra lik, säger hon.

Köket i villan fungerar också som Lisbeth Hertelendys ateljé. Ofta med de tre barnen Leonard, Vendela och Elvira alldeles i närheten, som också gärna tar fram sina målargrejer. Björkstammar och glas är andra motiv som hon återkommer till. Det rinner också konstnärsblod i ådrorna på pappans sida.

Ingen 40-årskris

– Min farfar var smed och i släkten finns de som bland annat håller på med guldsmide, silversmide och modellbygge. Själv har jag alltid målat och tecknat, men oljemålningarna började jag med på allvar i 25-årsåldern efter en kurs på Medborgarskolan.

Dessutom är svärmor bildlärare, och hon ger ofta Lisbeth en uppriktig och konstruktiv respons som hon är tacksam för.

Annons

Som 38-åring känner hon inte av någon annalkande 40-årskris, utan trivs med livet och att bli äldre.

– I 20-årsåldern hittade man väl på en hel del bus när man var mer osäker på sig själv, konstaterar hon.

När Lisbeth var 21 förlorade hon sin mamma. Något som förstås påverkade det tidiga vuxenlivet på olika sätt.

Kreativa miljöer

– Men jag har aldrig varit rädd för att prata om det, eller att prata med andra människor som har sorg. I mitt jobb som florist möter jag ofta människor i den situationen och kommer en del av dem nära. Men det är också förståeligt att människor ibland har svårt att möta dem som har sorg, döden är ju lite skrämmande.

Lisbeth trivs utmärkt med att kombinera jobbet på Buketten i Jönköping med att måla - något som innebär två olika kreativa miljöer. I båda får hon utlopp för sin längtan att skapa något med händerna, och att försöka glädja andra. Människomöten av olika slag är något som Lisbeth blir inspirerad av.

– Jag tycker det är kul med människor som inte är som alla andra.

Hertelendy är ett ungerskt efternamn som hon tagit efter maken Patrik, vars föräldrar kommer därifrån. De båda träffades i Jönköping genom gemensamma bekanta. Familjen, liksom målandet, tar den mesta av tiden i Lisbeths liv. Och måleriet vill hon fortsätta att utveckla, liksom att försöka sig på att göra modeller i lera.

Har du någon konstnärlig förebild?

– Det finns ju väldigt många duktiga konstnärer, som till exempel Lars Lerin. Men någon särskild förebild har jag inte, jag tror det är viktigt att utgå från sig själv och inte snegla för mycket på andra. Gör man det kan man nog känna en onödig press över att alla andra är så mycket bättre.

Pengar till Lettland

Lisbeth har även lanserat sin egen hemsida, lisbethart.com, med ett webbgalleri. Höstens egna utställningar på Victoria Hotel blev verklighet efter att hotelldirektören sett några av hennes privata verk på Facebook. Det innebar också att hon fick skapa en stor mängd tavlor snabbt och på kort tid - konst som nu även är ute till försäljning. Och under KulturDagNatt såldes åtta av tavlorna direkt på plats.

Även i det här fallet visar sig ett engagemang för andra människor.

– En del av intäkterna från utställningen går till hotellets fadderfamilj i Riga, berättar Lisbeth Hertelendy.