Hon bodde de första tolv åren i Habo innan hon flyttade med familjen till Jönköping. Intresset för mode och kläder var stort i ungdomsåren och Anna-Lotta Svensson tog en kandidatexamen i modevetenskap och marknadsföring och utbildade sig även till inköpare.

Fakta: Anna-Lotta Svensson

Ålder: 30 år.

Bor: Lägenhet på Liljeholmen i Jönköping.

Familj: Singel.

Fritids..

Fakta: Anna-Lotta Svensson

Ålder: 30 år.

Bor: Lägenhet på Liljeholmen i Jönköping.

Familj: Singel.

Fritidsintressen: Golf, miljö och löpning.

Favoriträtt: Fiskgryta.

Drömresa: Kuba.

— Det blev några år i tekoindustrins Mecka Borås där jag jobbade i en rad klädbutiker. Det var också då jag på allvar började intressera mig för miljöfrågor, exempelvis klädtillverkningens påverkan på bomullsodlingar men också miljöpåverkan från livsmedelsproduktion, berättar Anna-Lotta.

Hon fortsätter att berätta om sin uppväxt där det var självklart att inte slänga någon mat och hon är inte orolig för att äta viss mat som blivit någon eller några dagar för gammal.

494 000 ton

— Förra året slängde vi i Sverige 494 000 ton mat och en stor andel härstammar från restauranger och andra verksamheter inom matförsäljning. Successivt började jag tänka på min affärsidé och tog kontakt med Nyföretagarcentrum.

Annons

Och detta har resulterat i ett nytt företag vid namn Rädda Maten. Anna-Lotta är i startgroparna.

— Mitt mål är att via en hemsida och en onlinetjänst kunna sälja matportioner som under dagen inte blivit sålda, exempelvis luncher, till ett rabatterat pris, förhoppningsvis cirka halva priset.

Via ett sms ska de som valt att vara uppkopplade mot tjänsten kunna beställa mat och sedan hämta portionen i en matlåda under en i förväg angiven tidsram. Och på så sätt kan matsvinnet motverkas. Anna-Lotta ska ta en viss avgift för varje portion som säljs. Starten är beräknad till inom en månad.

Stort intresse

Anna-Lotta har under hösten ägnat mycket tid åt att bearbeta marknaden och få krögare och andra berörda att gå med i projektet.

— Det har gått bra, jag har ett flertal som ska vara med i starten. Själv har jag varit på Högskolan och informerat studenter och där har jag fått ett väldigt stort gensvar. Studenter och pensionärer är två målgrupper jag vänder mig till.

Kent Ly, känd krögare i Jönköping och som driver Jungle Thai är med på noterna.

— Anna-Lottas idé är väldigt bra. Vi får ofta portioner över och en stor del skänker vi bort till exempelvis Frälsningsarmén, det kommer vi fortsätta att göra med det här blir ytterligare en kanal för att motverka det matsvinn som är ett problem i restaurangvärlden, säger han.