Hemma i lägenheten i Huskvarna har Aila Hjort en låda full med vykort. Kina, Ryssland, Taiwan, Burma, Nya Zeeland... Listan kan göras lång över de länder där avsändare finns och skriver ifrån.

Genom ett tips fick Aila Hjort nys om hobbyn "Postcrossing", en sida där man registrerar sig för att kunna skicka vykort över världen. På webbsidan skriver man en presentation om sig själv, vad man önskar för typ av kort och sedan kan man hämta en adress att skicka till.

— Man får lika många kort som man skickar för personen som fått kortet skickar tillbaka ett tackbrev. Ju längre tid man varit med desto fler adresser får man ta ut och kan då skicka fler kort. Jag känner mig lite som en ambassadör för Sverige, många vill veta mer om Jönköping och Huskvarna så jag försöker att göra fina kort, berättar Aila.

40 miljoner kort

Projektet Postcrossing har närmare 700 000 medlemmar i 211 länder. Ungefär 1500 av medlemmarna finns i Sverige. Förra veckan registrerades det 40 miljonte kortet i systemet.

Aila har varit med i snart ett år och beskriver Postcrossing som "världens roligaste hobby".

— Om man tycker om andra länder, platser, språk, städer och andra människor så tror jag att man gillar det här. Det är väldigt spännande, man vet aldrig var kortet kommer ifrån, säger hon.

Fick kort av hund

Aila tycker om konst, miljöer och folkdräkter men berättar att hon blir glad för alla kort hon får. Under året har hon fått någonstans mellan 600 och 700 kort. Som mest har hon fått elva kort på en dag. Det roligaste och kanske knasigaste kortet hon fått var ifrån en tysk hund.

— Det var väldigt roligt. Det var en familj som låg bakom det kortet. Men jag försökte hitta ett kort som passade till hunden. Det blev ett vansinnigt roligt tackbrev, säger hon och skrattar.