Hon är före detta idrottslärare och hittade tillbaka till lusten att leda gruppträning. För några år sedan startade hon upp seniorgympa i Örserum. Idag har verksamheten vuxit och hon har 42 deltagare som tar del av hennes träningskoncept i Örserum.

— Vi tränar kanske inte för att leva "i evighet", men vi tränar för att fylla de sista åren med goda ting såsom motion och glädje, säger hon.

Äldre personer har stor nytta av coreträning menar hon eftersom den typen av träningen innebär att man stabiliserar muskulaturen i mage, rygg och bäcken.

— Mitt koncept med core-, styrke- och balansträning är enligt erfarenhet en lyckad kombination.

Just balansträning slår hon ett extra slag för.

Annons

— Man främjar den allmänna hälsan genom att träna upp sin balans. Pensionärer har berättat för mig att de vågar ge se ut i skogen efter att ha gått på mina träningspass. Innan var de rädda för att falla och skada sig.

Det senaste året har hon börjat med käppträning, som gör att man ökar rörligheten, samtidigt som man tränar styrka.

— Käppträning gör att du utvecklar din rörlighet, samtidigt som du tränar styrka. Ölmstads rundstavsfabrik har skänkt "käppar" som jag och deltagarna kan använda i träningssalen.

Jönköping nästa

Ryktet har spritt sig runtom i trakten och hon har fått många förfrågningar om att starta seniorgympa i bland annat Jönköping.

— Nu kan jag äntligen börja med seniorgympa i Jönköping. Några har redan anmält sig och det finns flera platser kvar, säger hon och ler stort.

Onsdagen den 16 augusti börjar gympan med två olika pass på förmiddagen.

— Under tio onsdagar, ojämna veckor, leder jag gympa för seniorer som är 65 år eller äldre. I Medborgskolans lokaler i Jönköping, säger Mari Stenqvist.

Läs mer om vikten av fysisk aktivitet för äldre personer i artikeln om Socialstyrelsens rapport.