Carola befinner sig i Libanon när JP ringer upp. Hit åker hon för att hälsa på sina släktingar och det var här hennes mamma växte upp under inbördeskriget.

Än idag finns byggnader från kriget kvar och påminner Carola om sina släktingars historia.

– Det är läskigt att de har upplevt det. Jag frågade min morbror, som är äldre än mamma, om han ville att det skulle bli en pojke eller flicka när min mamma skulle födas. Han svarade att "vi tänkte inte på sådant, vi tänkte på kriget och att överleva".

Carola själv är uppväxt i Jönköping och hittade tidigt sitt stora intresse för dans. Idag dansar hon streetdance och står gärna på scen.

– Jag tycker om att kunna uttrycka känslor genom dansen och att ingen vet hur man ska dansa så ingen vet om man gör fel. Man gör sin egen grej av dansen och den blir personlig.

Livet med social ångest

Det är när vi börjar prata om när hon började dansa som ämnet kommer in på psykisk ohälsa. Carola minns hur hon som barn började träna balett men slutade efter bara ett par gånger eftersom hon mådde dåligt av att inte känna någon.

Profilen: Carola Assaf

Ålder: 21 år.

Bor: Bäckalyckan i Jönköping.

Familj: Mamma, pappa och två yngre syskon.

Gör: S..

Profilen: Carola Assaf

Ålder: 21 år.

Bor: Bäckalyckan i Jönköping.

Familj: Mamma, pappa och två yngre syskon.

Gör: Studerar tredje året till grundlärare i fritidshem.

Intressen: Fotografera på konserter, dansa och spela musik.

Om tio år: Då vill jag nog ha flyttat utomlands, bo med en katt och en sköldpadda och jobba med ungdomar.

Förebild: Ser upp till de som lyckats nå sina mål trots att de hört att det inte är möjligt.

Favoritserie: Vikings.

Favoritfilm: A walk to remember.

Favoritartist: P.O.D

Favoritmat: Libanesiskt.

Som barn var det svårt att sätt ord på oron men idag tror hon att det hon lever med är social ångest.

– Om jag går på en konsert med folk jag inte känner så bra och de har sina egna grupperingar får jag mycket ångest och vill lämna området. Jag tänker dåliga saker om mig själv då som att ingen gillar mig till exempel.

Annons

Drömmen om läraryrket

Efter studenten började Carola vikariera på olika skolor och märkte snabbt att hon trivdes med att jobba med barn. När hon kommer in på lärarprogrammet på högskolan har hon ett klart mål farmför sig. Hon ska bli en trygg punkt för sina elever.

Carola som själv levt med ångest från och till under stora delar av sitt liv tror att lärare kan göra stor skillnad för barns hälsa.

– De säger åt oss att som lärare ska man inte vara vän med eleverna men jag tror ändå att relationer är jätteviktigt. Att de känner att jag är en trygghet och ett stöd.

Pressen blev för mycket

Väl på den efterlängtade utbildningen satsade hon stenhårt. Hon var inställd på att få högsta betyg i allt och började skjuta upp måltider för att hinna plugga längre.

– Jag fixade alla böcker någon månad innan skolan började för att komma igång och aldrig ligga efter. Många hade sagt att det var jättetufft att plugga på högskolenivå så jag pressade mig själv jättemycket.

Utåt sett såg allt bra ut. Carola fick höga betyg i alla kurser men på insidan var allt inte lika bra. Carolas svårigheter att äta i kombination med ångesten hon brottats med under åren gjorde att hon tillslut bestämde sig för att söka hjälp.

– På högskolan fick jag reda på att det fanns en skolhälsa som erbjöd kuratorer och då började jag gå på det. Det hjälpte jättemycket.

Skrev på sociala medier

Hon tycker att det är viktigt att prata om psykisk ohälsa. På sociala medier har hon skrivit inlägg där hon uppmuntrar folk med psykisk ohälsa att våga börja studera på avancerad nivå och söka det stöd som skolan erbjuder.

– Jag vet att det är jättesvårt att ta steget in till vården men när en väl gjort det så blir det lättare.

Framtiden i Libanon

I framtiden vill hon vara den där läraren som förändrade barns liv och fångade upp de som mådde psykiskt dåligt. De första åren efter examen vill hon jobba i Sverige men i framtiden drömmer hon om att jobba som lärare i Libanon.

– Det är mitt andra hem och jag har aldrig varit där längre perioder än under semestern. Jag vill lära känna mina föräldrars bakgrund och utveckla mina kunskaper i arabiska.