Fredagen den 4 oktober gick Svenska kyrkan i Jönköping ut och berättade att man stängt ner två konfirmationsgrupper, Vildmarkskonfan och HV-konfan. Samtidigt stängdes den öppna verksamheten på tisdagar och torsdagar i den Lagermanska Villan/Sofia Prästgård. En planerad resa för assistenter ställdes också in.

Enligt kyrkoherde Ann Aldén rörde det sig om att det förekommit kränkningar och en polisanmälan var också gjord. Uppgifterna hade kommit från en visselblåsare. Kyrkorådet kände dock inte till någonting utan sade att polisanmälan slog ned som en blixt från klar himmel.


Foto: Robert Eriksson

Veckan efter hölls två informationsmöten med föräldrar, ledare och kyrkans ledningsgrupp. Det rådde stundtals upprorsstämning i Sofiagården eftersom informationen bland annat ansågs bristfällig om vad som egentligen hade hänt.

Polisen kunde ett par dagar senare till Jönköpings-Posten bekräfta att en anmälan hade skickats in om sexuellt ofredande mot en minderårig flicka. Det fanns ett namn på en gärningsman men ingen målsäganden. Polisen ansåg uppgifterna vara vaga och har inte öppnat någon utredning.

Annons


Relaterat: Kränkningarna inom kyrkan: Sexuellt ofredande mot ung flicka anmält

Jönköpings-Posten granskade också de skadegörelser som inträffat under konfirmationsläger, i Sofia Prästgård och på andra platser. Det rörde sig om fakturor på 170 000 kronor för de senaste åren.

Relaterat: JP granskar: Skadegörelse för 170 000 kronor på konfaläger: ”Man ska stöka och ragga på alla”

Svenska Kyrkan i Jönköping ska också ha gjort en skattemiss när man under fem år har givit gåvor till konfaledare till ett värde av 250 000 kronor.

Relaterat: Svenska kyrkans skattemiss: Konfaledare fick gåvor för 250 000

Kyrkoherde Ann Aldén talade sedan ut i JP och gav sin bild om den uppkomna situationen, om alla rykten och vad som bör göras.

Relaterat: Versionerna som splittrar kyrkan i Jönköping – nu talar Ann Aldén ut om krisen

Församlingsassistent Matilda Thorén tog sedan kontakt med tidningen och berättade att hon blivit uppmanad att komma in med en skriftlig ursäkt för att hon uttalat sig illojalt i media. Kyrkan dementerade först men ett inspelat band bekräftade den uppgiften.

Relaterat: Matilda pratade med media om konfakrisen – kyrkans ledning bad om skriftlig ursäkt

Kyrkorådets ordförande Bengt Ohlsson bekräftade sedan att en person i ledningsgruppen uppmanat Matilda Thorén att komma in med skriftlig ursäkt, trots att yttrandefrihet ska råda. Kyrkoledningen har nu valt att inte uttala sig offentligt i media.

Relaterat: Kyrkorådet bekräftar: Person i ledningsgruppen uppmanade Matilda att be om ursäkt