Gatutidningen Faktum säljs av hemlösa som köper tidningen för 25 kronor, säljer den för 50 och behåller mellanskillnaden. Att sälja Faktum är ett jobb, inte välgörenhet, som det noga påpekas. Tidningen arbetar för att skapa debatt och opinion kring hemlöshet och socialt utanförskap. Men nu har försäljare i Jönköping råkat i bråk med de romska tiggare som finns i Jönköping, bråk om att ”stjäla” de bästa platserna att stå på.

FAKTA: Faktum

FAKTUM ÄR GÖTALANDS GATUTIDNING. Försäljarna köper tidningen för 25 kronor, säljer den för..

FAKTA: Faktum

FAKTUM ÄR GÖTALANDS GATUTIDNING. Försäljarna köper tidningen för 25 kronor, säljer den för 50 och behåller mellanskillnaden.

TIDNINGEN FINNS I GÖTEBORG, Borås, Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Växjö, Värnamo och Jönköping. Målet är att erbjuda alla i socialt utanförskap i Götaland ett jobb.

KÄLLA: faktum.se

– Det har varit lite stökigt i Jönköping och i ett fall har en säljare känt sig hotad. I övriga fall har det handlat om ordväxlingar, framför allt om platser och det är klassiskt, säger Aaron Israelsson.

– De som tigger säger att de var först på plats i Jönköping, men det är samma visa i Göteborg och där Faktum var först på plats. Vår inställning är att var och vem som var först inte spelar någon roll. Man måste helt enkelt komma överens om platserna.

Det här har blivit ett problem i flera städer där Faktums försäljare finns och i flera fall har försäljarna känt sig hotade. På huvudredaktionen i Göteborg är man väl medveten om problematiken och man arbetar hårt för att försöka lösa det.

– Vi jobbar mycket med coachning genom samtal med våra försäljare där vi försöker komma fram till vad som är en klok strategi, men har våra säljare utsatts för hot eller våld, uppmanar vi till polisanmälan, säger Aaron Israelsson.

Stämmer det att Faktum har haft problem med tiggare som lurat sig till att få sälja tidningen och sedan ha blivit påkomna med att både sälja och tigga?

– Det kan jag inte säga att vi har haft. Vi har haft lite problem med tjuvförsäljning, att tidningen säljs vidare, men då har de varit våra egna säljare som sålt vidare, säger Aaron Israelsson.

– Alla våra säljare är införstådda med att de inte får tigga eller spela musik. De ska enbart sälja tidningen.