— Om jag ringer är de här inom några minuter, säger Soheila Fors som är på blixtvisit i Jönköping. Efter den ska hon gå under jorden ett par veckor. Hon behöver vila.

Soheila Fors har levt under hot i fem år men efter att hon publicerat en dikt på sin Facebooksida i höstas blev hon mordhotad av personer som uppger sig tillhöra IS. Men det är inte bara därifrån hoten kommer utan även från svenska nazister.

— Det är inte lätt att behaga alla här i världen, säger hon ironiskt.

Sönderslagna fönster

I veckan fick hon sina sovrumsfönster sönderslagna, däcken har skurits sönder eller lossats och en dag dök det upp en knivbeväpnad man i hennes hus.

— Det som sker i Sverige nu är en konflikt mellan olika värdesystem; mänskliga fri- och rättigheter och religiösa traditionella värden och det är kvinnorna och flickorna som är de största offren.

Hon säger att eftersom hon inte är en kvinna som underordnar sig upplevs hon som ett hot.

Prinsessa och soldat

Soheila Fors föddes som kurdisk prinsessa i Iran. Hennes pappa torterades till döds och Soheila blev gerillasoldat i kampen mot Khomeini. Hon var en djupt troende muslim innan hon fick en uppenbarelse och konverterade till den kristna tron i vuxen ålder.

— Men jag har fått betala ett högt pris för den.

Återigen är hon lite ironisk när hon säger att hon är full av synder, inte nog med att hon arbetar mot hedersvåld utan dessutom har hon gått och blivit kristen.

Mot hedersvåld

Soheila Fors har grundat den ideella föreningen Khatoon som hjälper utsatta kvinnor och barn. I de fem tehusen arbetar man för att invandrade kvinnors isolering bryts och att de blir integrerade i det svenska samhället. Speciellt vill Khatoon hjälpa kvinnor och barn som utsätts för hedersvåld och omfattande hedersrestriktioner att ta sig ur sin situation.

För två år sedan kom hennes självbiografiska bok Kärleken blev mitt vapen ut och i höst kommer nästa bok "Bakom varje fönster bor ett hjärta" som bygger på intervjuer med tio olika kvinnor.

— Det är tio olika öden, jag har gett dem andra namn och andra hemländer, men allt är baserat på verkligheten.

Annons

Soheila Fors har besökt irakiska och syriska Kurdistan flera gånger trots IS grymma framfart och trots varningar om hur farligt det är. När hon berättar om de kurdiska kvinnliga gerillasoldaterna som slåss mot IS lyser hon upp av stolthet.

Mamman hotad

Men rädslan efter alla hot tröttar förstås. Hoten har inte bara riktats mot Soheila utan även mot hennes mamma i Kurdistan. Mamman fick besök av någon som sa att Soheilas döda kropp skulle slängas någonstans.

— Hon blev så rädd att hon hamnade på sjukhus.

Soheilas fyra barn är också oroliga för sin mamma. "Barnen är min svaga punkt", säger hon.

Men inte ens det får henne att lägga av, trots att alla hot tär på krafterna.

— Nej, då vinner de. Jag tänker aldrig vara tyst. Det här handlar inte om mig utan om alla kvinnor.

Soheila säger att hon inte känner igen det Sverige hon kom till för 20 år sedan. Hon känner sig inte fri längre och vågar inte cykla, motionera, promenera i skogen och allt sådant som hon har gjort tidigare.

— Minnen från min barndom kommer tillbaka. Skillnaden är att där vet man vem fienden är, det vet man inte här.

Känner sin fiende

Hon säger att den svenska rikedomen inte är den vackra naturen eller välfärden utan demokrati och jämlikhet.

— Men det verkar alla ha glömt bort och tappar vi det kommer andra att ta över, säger Soheila som är förvånad över svenskarna flathet, feghet och naivitet över det som sker.

— Jag kan visa dig bilder från Iran 1979 och från nu och jag vill inte att det blir så här.

Soheila Fors berättar att hon fått erbjudande om en ministertjänst i Kurdistan men den har hon tackat nej till.

— Jag är inte färdig här utan vill fortsätta sprida min vision om mänskliga rättigheter. Om jag reser skulle jag svika alla kvinnor. Det här är större än vad jag är.