Ansökningarna har strömmat in till Jönköpings gymnasieskolor och många utbildningar är fulltecknade eller näst intill, enligt utbildningsförvaltningen i Jönköping. Men inflödet av ansökningar skiljer sig kraftigt åt beroende på inriktning.

– Vi har stort tryck på utbildningar i ekonomi, naturvetenskap och teknik. Vi har också bra med ansökningar till de olika samhällsvetenskapliga programmen, berättar Maria Appel på utbildningsförvaltningens antagningskansli.

Platserna på praktiska utbildningar som Bygg- och anläggning, El och energi och även Restaurang- och livsmedelsprogrammet är också eftersökta, med i stort sett fullsatta klasser. Fordons- och transportprogrammen har det svårare och Industriteknik och Hantverk är också svala, med halvtomma utbildningar. Och det humanistiska programmet ser inte ut att klara sig överhuvudtaget.

– Det humanistiska programmet blir inte kvar till hösten, det har strukits till skolstarten, bekräftar Maria Appel. Vi hade så få ansökningar att det inte gick att motivera. Vi fick inte ens ihop till en halvklass i hela Jönköping. Tendensen har funnits i flera år och nu gick det inte längre, beklagar Appel.

Hoppfullt på Junedal

Annons

Det skiljer också en hel del i popularitet mellan olika skolor. Praktiska gymnasiet, Jensen och till viss del Wettergymnasiet har svårt att få ihop elever, medan eleverna slåss om att komma in på Per Brahe och Erik Dahlbergsgymnasiet.

Alice Ahl och Ashor Youeel Eshoo går i nian på Junedalsskolan.

Har ni kollat antagningen, verkar det som att ni kom in där ni ville?

– Det ser bra ut, jag verkar komma in på mitt förstaval, natur på Per Brahe, berättar Alice.

Ashor är inne på samma spår:

– Jag vill också helst läsa Natur, på Per Brahe eller Erik Dahlberg. Jag tror att det ska gå vägen.

Vad är det som avgör när man ska välja program, intresse, taktik eller kompisarna?

– Intresset. Jag tycker att det ska bli skönt med en nystart till gymnasiet. Sedan kommer man ju att träffa många gamla kompisar ändå, det vet man ju, säger Alice

– Ja, man vill ha en ny klass nu. Man träffar ändå sina gamla kompisar, tillägger Ashor.