Kronofogden säljer med jämna mellanrum föremål och fastigheter som ägaren inte klarat av att betala. Hus säljs på exekutiv auktion där intresserade får lämna bud.

Ett hus utanför Värnamo gick förra året på en sådan auktion. Utgångspriset var 100 000 kronor och hamnade slutligen på 160 000 kronor. Ett lågt pris även för ett hus ute på landet.

Köparna visste att huset inte var i bästa skick, men valde att köpa billigt för att själva satsa både pengar och arbete och renovera. Förutom paret består familjen av två små barn.

Eget lås

Annons

Men problemen började nästan på en gång. I fastigheten fanns en hyresgäst som hade monterat in eget lås och vägrade lämna ifrån sig nyckeln. Dessutom hade hyresgästen en hel del föremål i trädgården och i olika förrådsbyggnader.

— När vi säljer fastigheter kan det ske under olika förutsättningar. I det här fallet fanns det en hyresgäst, som då har ett visst skydd. Jag är inte helt säker på att köparen förstått vad som gäller, säger Andreas Wiktorsson, teamchef på Kronofogden.

Besittningsrätt

För köparna innebar det att man inte kunde komma in i huset och påbörja renoveringen. Även om det numera går att komma in i huset är tvisten med hyresgästen inte över. Enligt lagen har en hyresgäst så kallad besittningsrätt.

Måste vara påläst

Köparnas planer var att börja renovera huset omgående för att kunna flytta in i sommar. Men just nu är det mesta oklart. En förutsättning är att hyresgästen lämnat huset.

Hos Kronofogden påpekar man att man som köpare vid en exekutiv auktion måste vara mer påläst och observant än vid ett vanligt villaköp.

— Vid exekutiv auktion finns till exempel inget besiktningsprotokoll över eventuella brister. Man köper fastigheten i befintligt skick, konstaterar Andreas Wiktorsson.

Vi har sökt personen bakom husköpet.