Windmill Rally hålls vartannat år runt om i Europa. I år anordnas tävlingen i Kaltenkirchen, Tyskland, med 214 deltagande och där 18 av dessa tillhör Sveriges nationslag. Deltagarna tävlar utöver sina lag även individuellt. Christer Fagerberg och David Jansson är två av de fem personer från Södra Vätterbygden som ska delta i årets rally.

– I år blir sjätte gången som jag och Christer deltar i Windmill Rally, berättar David Jansson.

Tävlingen har tidigare anordnas i Sverige, där det bland annat hölls i Huskvarna 2014. Christer Fagerberg ser tillbaka på detta rally som ett av de roligaste.

– Det var ett extremt lyckat rally. Vi har så fina vägar här i och kring Huskvarna, vilket uppskattades enormt av deltagarna, säger Christer Fagerberg.

Kostar tid

Windmill Rally byggs upp med fyra tävlingsmoment över två dagar. Tillförlitlighet, distanskörning och kallstartsprov är tre av momenten. Det fjärde momentet går ut på att läsa av symboler som placerats ut längst vägkanten för att hitta rätt väg till mål. Symbolerna är små i storlek, 10x10 centimeter, och utformade enligt sixdays reglementet vilket kräver att de tävlande kan upptäcka symbolerna samt ha kunskap att tolka dem.

– Det är svårt då det alltid kan uppstår trafiksituationer som man inte hade räknat med. Exempelvis kan stopp vid ett rödljus skapa en stor fördröjning som påverkar resultatet, berättar Christer Fagerberg.

Annons

Det krävs mycket träning inför tävlingen, men det är minst lika viktigt att regelbundet reparera hojen så att den hålls i ett mekaniskt toppskick. Något som kräver en hel del engagemang.

– Intresset är mer dyrt i tid än i pengar då det krävs mycket underhåll av de gamla motorcyklarna, säger Christer Fagerberg.

Hoppas på pallplats

Sveriges nationslag har sedan 1964, då rallyt anordnades för första gången, som bäst tagit hem tredje och fjärde plats. Tyskland och Holland är de vassaste motståndsländerna och är svåra att slå. Men i år hoppas man på en pallplacering.

– Är vi riktigt duktiga i år kan vi ta en tredje plats, säger Christer Fagerberg.

– Framöver skulle det även vara kul om det dök upp något i England. Där finns fina saker att se och det är lättare att prata med folk då de talar engelska, säger Christer Fagerberg skrattandes.