HV71 tog tidigt initiativet. Tydligt var att man hade mer att spela för den här kvällen.

Emil Johansson skickade in första målet efter fem minuter på öppnande pass från Martin Thörnberg. Plötsligt hade Johansson både yta och tid att sikta rakt framför SAIK-kassen och dragskottet satt perfekt till vänster om Markus Svensson.

— Vi höll ett bra tempo och det var gott att få sätta ett tidigt mål, sa Emil Johansson till C More.

Slarv av hemmalaget i bytet efter hade så när resulterat i ett nytt baklängesmål. Erik Christensen kom fri, men Svensson läste HV-centerns backhandlägg lätt med ett benskydd utmed isen.

Erik Ersberg agerade säkert i HV-målet och stod för ett par räddningar på närskott. Men gästerna hade övertaget spelmässigt.

Ted Brithén hade en ypperlig chans i den 16:e minuten att skicka upp en backhand i nättaket, men Svensson hade klubbhandsken i vägen.

Annons

En bra kvitteringschans för SAIK:s debutant Anton Danielsson fanns i slutskedet av den första perioden, men hans skott missade både Ersberg och dennes bur.

Målchanserna uteblev nästan helt i den andra perioden. Mycket på grund av en ringa kamplust från båda lagen, inte minst från Skellefteås sida. Målvakterna hade full koll på utvecklingen. Till dess att Simon Önerud på kontring drog in 0–2 mellan benen på Svensson.

Tid: 19.30.

Dessförinnan hade Chris Abbott linkat ut i omklädningsrummet med en befarad lårkaka.

— Vi är taggade, skam vore väl annars, sa HV-tränaren Johan Lindbom till C More i paus.

I slutperioden ryckte hemmalaget upp sig, surrade rejält HV-zonen. Tredjefemman var piggast och Andrew Calof var ytterst nära att överlista Ersberg. Liksom Jimmie Ericsson, men HV-målvakten reflexräddade.

Patrik Zackrisson var den som lyckades reducera. Tid: 6.14.

Kvitteringen hängde sedan i luften resten av matchen. Andrew Calof var nära, men närmast var Pär Lindholm i numerärt överläge, tre minuter före full tid, att styra in pucken i en kontring, men Ersberg gjorde kvällens plockräddning.

Skellefteå tog ut målvakten och satsade sex man mot fyra. Calof och Lindholm har bra lägen, men missade.

— Vi försvarar oss jättebra i tredje, vinner rättvist, tycker Johan Lindbom.